¿Qué Pasa? - Spania

Karneval – noen av verdens flotteste

De fleste større byer feirer karnevalet med prektige opptog, musikk, fest og moro i gatene, helt spesielle er dog dem på Kanariøyene og i den sydlige delen av Andalucía.

Flottest er karnevalet i Santa Cruz på Tenerife, som er det nest største, etter det gigantiske karnevalet i Rio de Janeiro.

Datoene fra by til by varierer en del, og her kommer noen av dem:

Ÿ I Santa Cruz tas de første dansetrinnene allerede under innvielsen 19. februar, og deretter holdes karnevalet til 1. mars. 

Ÿ I Las Palmas på Gran Canaria varer karnevalet fra 7. februar til 1. mars.

I Andalucía er det største karnevalet det i Cádiz, som også er det nest viktigste i landet. Det har en helt egen kultur og et eget særpreg, men flere andre byer forsøker å ta etter det fargerike kunststykket.

Ÿ I Cádiz holdes det fra 20. februar til 1. mars.

Ÿ I Málaga står karneval på kalenderen fra 21. februar til 1. mars.

Blomsterkamp og ansjosens begravelse i Málaga

I forbindelse med karnevalet i Málaga er en av de mest bemerkelsesverdige tradisjonene en blomsterkamp. La Batalla de Flores kalles den, og det hele går ut på at alle kaster blomster på hverandre.

Tradisjonen stammer fra svunne tider, hvor blomsterselgere kastet blomster etter forbipasserende adelsmenn, og det kan som sådan ses som et symbol på klassekamp.

Nå til dags er det dog alle mot alle.

Sent på ettermiddagen deles det ut poser med kronblader og blomster på Calle Larios, og så starter fornøyelsene.

La Batalla de Flores holdes i år 28. februar, hvilket er karnevalets nestsiste dag.

Den siste dagen arrangeres det ut over selve karnevalet La Gran Boquerona, som er ensbetydende med utdeling av smaksprøver på frityrstekte boquerones, mens karnevalet avsluttes med Entierro del Boquerón, hvor altså den store ansjosen skal begraves.

Den er en oppblåsbar sak, som en gigantisk badeball, som bæres av karnevalskledde mennesker fra Plaza de la Constitución til stranden La Malagueta, hvor den kremeres ved vannkanten. Et verdig endelikt for ansjosen og for dette års karneval.

Málaga er vertsby for Goya 2020

Det spanske filmakademiet har hvert år siden 1987 hedret de beste spanske og utenlandske filmene og filmfolkene i form av Goya-prisene.

Vertsbyene har hittil vært hhv. Madrid, Barcelona og Sevilla – de to sistnevnte kun en enkelt gang hver. Dermed er det kun den tredje gangen at seremonien og den medfølgende festen holdes utenfor hovedstaden, og det blir første gang at Málaga skal være vertsby. 

Premieoverrekkelsen m.m. finner sted 25. januar i sportspaviljongen José María Martín Carpena.

I dagene før vil det være en rekke aktiviteter i byen. Se mer på www.malagadeporteyeventos.com.

100 år magi med Disney 

Det store showet Disney on Ice gjester tre storbyer med showet 100 años de Magia (100 års magi).

Ÿ 27. februar –  3. mars: Madrid.

Ÿ 5. – 8. mars: Barcelona.

Ÿ 12. – 15. mars: Sevilla.

Entré fra 15 euro på www.elcorteingles.es/entradas.

Julekrybber året rundt

Har du ikke kunnet få nok av de flotte julekrybbene i løpet af helligdagene? Så bør du dra i retning av Mollina, litt nord for Antequera, for her har man en permanent utstilling av julekrybber. 

Utstillingen inneholder 70 julekrybber og tusenvis av figurer som er laget av spanske og internasjonale kunstnere, og den anses for at være den største av sitt slag i verden.

Entre 6 euro, barn 3 euro.

Se mer på www.museodebelenes.com.

Slaktedag i Ardales

I byen Ardales feirer man årets store slaktedag, Fiesta de la Matanza, 2. februar. 

Her hedrer man den tradisjonelle produksjonen av pølser og skinker, som lages etter slaktingen av grisene.

Denne dagen tilberedes også en gryterett, og pølser og andre gode saker tilbys de besøkende, som midt på dagen samles på plassen, Plaza de la Constitución. Sist på ettermiddagen er det musikk og underholdning.

Ardales ligger i dalen Valle del Guadalteba, nord for Málaga og sydvest for Antequera. Fra f.eks. Fuengirola, Mijas og Marbella kan man med fordel kjøre via Cartama og Pizarra.

Pulverkastedag i Tolox

Día de los Polvos er en festdag, hvor innbyggerne i Tolox i Málaga-provinsen kaster kalk eller mel på hverandre, inntil alle er kritthvite. Som så mange andre tradisjoner på disse kanter menes også denne å stamme fra konflikten med maurerne.

Om kvelden børstes krittet og støvet av, og det er fest.

For øvrig er Tolox en fin by; en av de mange hvite byene i det andalusiske innland. Ikke mindre hvit denne dagen. I år holdes pulverdagen 27. februar. 

Fallas, Josef og brenning av dukker

Valencia-regionen holder den magiske festivalen Fallas 15. til 19. mars.

På de kanter kaller man også den tradisjonelle festivalen for Festes de Sant Josep, hvor man altså feirer Josef, som er tømrernes skytshelgen.

Man har holdt fallas siden en gang i middelalderen, og navnet stammer fra de faklene som var plassert på toppen av vakttårnene, hvorfra man holdt øye med pirater og andre fiender som nærmet seg Valencia.

I sentrum av festivalen er de store dukkene, de såkalte ninots, som er laget av pappmasje. Mange av dem er flere etasjer høye, og de forestiller typisk kjente mennesker, politikere eller legender i satiriske utforminger. Festlighetene kulminerer i brenningen av dukkene.

Fallas holdes også i flere andre byer i den østspanske regionen, og i tillegg til selve Valencia er det bl.a. i Alicante, Alzira og Dénia.

Verden rundt i Madrid

Fitur er en av verdens største reiselivsmesser, og i messesentret Feria de Madrid kan man på noen timer komme verden rundt ved å gå fra paviljong til paviljong og fra stand til stand. Messen holdes 22. til 26. januar. De to første dagene er utelukkende for profesjonelle i reiselivsbransjen.

Les mer på www.ifema.es

Formel 1-løpet i 2020

Det spanske grand prix-løpet i Formel 1 kjøres den 8. – 10. mai i Montmeló i det nordlige Catalonia, ca. 25 km fra Barcelona.

Banen, som heter Circuit de Barcelona-Catalunya, ble åpnet i 1991, og det er plass til 140.000 tilskuere. Mer info og billetter fra 99 euro for én dag og 149 euro for tre dager kan bl.a. kjøpes på www.tickets2gp.com og www.formula1.com.

Vårløk-festival

Gran Festa de Calçotada er navnet på festen for calçots, som er en slags vårløk, og som 26. januar avholdes i Valls i Tarragona i Catalonia, hvor calçots nærmest er et kulinarisk symbol på alt katalansk.

Denne dagen er det rike muligheter for å smake på vårløkene. Det er konkurranser om den beste tilberedningen av løkene over bål, og den beste, tilhørende romesco-sausen. 

Tamborrada: 24 timers tromming i San Sebastián

I hele 24 timer slår tusenvis av innbyggere, utkledt som soldater, på tromme under denne festivalen, Tamborrada, eller Donostiako Danborrada, som den heter i San Sebastián. Her konsentreres den øredøvende støyen på og omkring Plaza de la Constitución.

Tradisjonen har sine røtter i 1800-tallets Carlist-kriger, som spesielt gikk ut over det nordlige Spania, og det trommes det over fremdeles. 

Trommedøgnet er fra midnatt til midnatt 19./20. januar.


Helligdager

28. februar: Andalucías dag, Día de Andalucía.


Alhaurín de la Torre

20. januar

San Sebastián, byens skytshelgen, feires med folkedans, verdiales, musikk, messer og kulinariske tiltak. Se mer på www.alhaurindelatorre.es.

Álora

1. mars

Halvmaraton løpes i og omkring byen. Se mer på www.atletismoalora.es.

Benálmadena

17. januar - 1. februar

Middelhavets farger er tittelen på en utstilling med malerier av Ana Stebakova, som kan ses i Castillo Bil Bil.

Frigiliana

Permanent

Galería Krabbe har et stort utvalg av Arne Haugen Sørensens verk samt verk av blant andre Pierre Alechinsky, Martin Bigum, Morten Schelde og Yujiro Otsuki. Åpent etter avtale på tel: 609 511 195. 

Fuengirola

21. – 26. januar

Komedien Noises Off spiller på Salon Varieres. kl. 19.30, søndag dog kl. 19.00. Info om entreer m.m. på tlf. 952 474 542, www.salonverietestheatre.com.

31. januar og 1. februar kl. 19.30

Sultans of Swing, hyllestkonsert for Dire Straits står på plakaten på Salon Varietes.

12. – 16. februar

Stykket The Secret Garden spilles på Salon Varieres. kl. 19.30, søndag dog kl. 19.00.

Málaga

Til og med 2. mars

Centre Pompidou byr på en spennende og tankevekkende utstilling som har tittelen Utopías Modernas (moderne utopier). Se mer på centrepompidou-malaga.eu.

Til og med 1. mars

Museum Carmen Thyssen stiller ut Fantasía Árabe, orientalske malerier i Spania. Se mer på www.carmenthyssenmalaga.org.

Til og med 2. februar

Picasso Museet huser særutstillingen Calder – Picasso om de to kunstnernes kreative relasjon. Se mer på www.museopicassomalaga.org.

Til og med 19. januar

Musikalen A Chorus Line spilles i Antonio Banderas’ teater Teatro del Soho.

Showet oppføres på forskjellige tidspunkt. Entre fra 18 euro på www.elcorteingles.es/entradas.

Til og med 8. februar

Teaterfestivalen 37 Festival de Teatro de Málaga byr på en bred vifte av oppføringer på bl.a. Teatro Cervantes og Teatro Echegaray. 

24. – 26. januar

Retro Auto & Moto Málaga er tittelen på en messe med antikke biler og motorsykler, som holdes i kongressenteret, Palacio de Congresos.

12. og 13. februar

Kongressenteret huser messen Foro Transfiere, som handler om vitenskap, teknologi og innovasjon. Se mer på www.fycma.com.

20. og 21. februar kl. 20.00

Málaga Filharmoniske Orkester spiller verk av Ravel, Elgar og Debussy på Teatro Cervantes. Entré fra 9 euro på www.unientradas.es.

7. og 8. mars

Messen Freakcon, som handler om tegneserier, computerspill m.m. holdes i kongressenteret. Mer info på: www.freakcon.es.

Marbella

Til og med 18. april 2020

Museo Ralli huser en utstilling med latinamerikansk, revolusjonær kunst under tittelen Movimiento Espartaco. Gratis adgang kl. 10.00-15.00 tirsdag-lørdag.

Hver fredag, lørdag og søndag kl. 10.00 – 12.00

Besøl i de romerske badene – Termas Romanas de la Bóvedas – i San Pedro. De stammer fra 200-tallet. Man skal avtale besøk på tlf. 952 768 767.

Til og med 31. januar

Picasso, Vilató, Xavier, una linea familiar, utstilling på Museo del Grabado i den gamle bydelen. Mer info på www.mgec.es.

Hver fredag, lørdag og søndag kl. 10.30 – 13.30

Besøk i Villa Romana de Río Verde. Avtal besøk på tlf. 952 768 767.

31. januar kl. 20.00

Alexander Rosenbaum holder konsert i kongressenteret. Entré fra 35 euro. Se mer på www.marbellacongresos.com.

Mijas

Permanent

En stor samling av Picassos keramiske verk kan ses på CAC Mijas. Se mer på www.cacmijas.info.

17. januar

Man valfarter denne dagen til kapellet San Antón med hunder, katter, geiter og andre dyr for å få dem velsignet.

Nerja

18. januar kl. 20.00

Flamenco med Ana Pastrana i Centro Cultural Villa de Nerja. Entre 15 euro.

Torremolinos

2. februar kl. 09.30

Halvmaraton. Start på Estadio Municipal.

6. – 9. februar

Rockin’ Race Jamboree, hvor internasjonale band spiller 60-talls-inspireret musikk, i kongressenteret. Se mer på www.rockinrace.com.


Markedsdager

Mandag

Marbella: Recinto Ferial (feria-plassen)

Málaga: Barriada de La Luz og Barriada de las Campanillas 

Torrox: Costa og Pueblo

Tirsdag 

Nerja: Mellom Urbanizacion Flamingo og Almijara II

Málaga: Puerto de la Torre

Fuengirola: Recinto Ferial (feria-plassen)

Onsdag 

Estepona: Avenida Juan Carlos I

Málaga: Huelin og De la Paz

Benalmádena Costa: Parque de La Paloma 

Mijas: La Cala de Mijas

Torsdag

Torremolinos: Recinto Ferial (feria-plassen)

San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feria-plassen)

Málaga: Parque Juan Jurado

Mijas: Calypso, Calahonda

Torre del Mar: Plaza de la Paz

Fredag

Arroyo de la Miel: ved Tivoli World

Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail

San Luis de Sabinillas: Marked ved Paseo Marítimo

Lørdag 

Caleta de Vélez ved N-340

Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucia 

Málaga: Huelin og El Palo

Fuengirola: Loppemarked på Recinto Ferial (feria-plassen)

Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe og Alfarnate)

La Cala de Mijas: Feria-plassen.

Viñuela: Økologisk marked ved hagesenteret Eco Market.  

Søndag

Torremolinos: Recinto Ferrial (feria-plassen)

Estepona: Havnen

Nerja: Mellom Urbanizacion Flamingo og Almijara II

Málaga: Kunstmarked Galería de Arte de Muelle Uno (kl. 11.00 - 16.00.)

Fuengirola: Ved Miramar, Calle Méndez Núñez

Mijas: Calypso, Calahonda

San Luis de Sabinillas: Loppemarked ved Valle Romano

Coín: Økologisk marked.

De fleste markeder åpner kl. 10.00 og lukker igjen kl. 14.00.

(Med forbehold om endringer i forbindelse med helligdager etc.)


Det skjer i den Skandinaviske Turistkirke

Den Skandinaviske Turistkirke i Fuengirola byr på følgende program:

Tirsdager kl. 19.00: Kirkens bønnetime

Onsdager kl. 11.00: Dagtreff med vafler og kaffe, sang og musikk.

Torsdager kl. 19.00: Åpent hus

Søndager kl. 11.00: Gudstjeneste.

                  kl. 19.00: Søndagskveld i kirken - hele kirken synger.       

Se mer om kirkens program på www.turistkyrkan.info.

Kirkens tlf.: 952 465 860, mobil 693 783 854, e-mail: pastor@turistkyrkan.info

mobil 693 783 854, e-mail: pastor@turistkyrkan.info.

Annonse
Annonse

Siste nytt

Antall turister øker fortsatt i Spania

Radarkontroll av biler

Financial Times roser Málaga opp i skyene

ITV-anleggene kollapser

Pensjonen øker

Annonse

Les også

Regjeringen står ikke stille

Skrevet av Det Norske Magasinet

Positiv utvikling i behandling av kreftsykdommer

Antall turister øker fortsatt i Spania

Radarkontroll av biler

Financial Times roser Málaga opp i skyene

ITV-anleggene kollapser

Annonse

Les også

På den annen side... Lærer vi noensinne å leve livet?

Skrevet av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Marokkos blå perle

Skrevet av Ingvild Mørkved

Nordic Muebles feirer 15-års jubileum

Skrevet av Det Norske Magasinet

Det Norske Magasinet lanserer ny hjemmeside - hva betyr det for deg som leser?

Skrevet av Det Norske Magasinet

Hva byr 2020 på?

Skrevet av Sara Laine, sara@norrbom.com

Ny norsk arvelov vedtatt 9. Mai 2019

Skrevet av Kari Hegdal

Nytt fra Sjømannskirken (Januar 2020)

Skrevet av Det Norske Magasinet

Det myldrende livet

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse
Annonse