18. mai, 2020  |  Skrevet av Sara Laine, sara@norrbom.com

Pelota (vasca) - Verdens raskeste ballsport er spansk

Det sies at sporten pelota har sina røtter i en sport som likner tennis. Men i stedet for å stå overfor hverandre og slå en ball over en stek på marken eller et nett begynte baskerne å slå ballen mot en vegg.

Røtter i antikkens Hellas

Røttene til den baskiske pelotaen, som på folkemunne kort og godt bare kalles pelota, finner vi allerede i det antikke Hellas. Gamle greske skrifter beskriver spill som har likheter med pelota, som senere skal ha spredd seg via romer-riket til det som i dag er Frankrike og Spania. På 1100-talet skal det i Frankrike ha blitt spilt et ballspill som ble kalt trinquete, som skal ha vært opprinnelsen til den franske ballsporten Jeu de Paume (real tennis). Og mens Jeu de Paume kom til å utgjøre modellen for moderne tennis i land som England, utviklet det seg en egen spilleform i Baskerland – nemlig pelota. 

Typisk sport i Baskerland

Nettopp pelota, hvis (ofte) grønne baner ses ligge tett i baskiske trakter, begynte ifølge historikeren Chipitey Etcheto å bli utbredt i Baskerland under Napoleons tid, for senere å gå litt i glemmeboken, før sporten igjen ble populær på midten av 1800-tallet. Så langt hadde sporten blitt spilt med bare hendene, men på midten av 1800-tallet ble redskapen xistera introdusert – en kurvlignende hanske/racket.

De store verdensmesterskapene i pelota holdes hvert fjerde år. Sist vant Spania i 2018 og neste verdensmesterskap finner sted i 2022.

Noe større utbredelse i Europa har pelota ikke lykkes med. Sporten var vitterlig med under de olympiske sommerlekene i Paris i 1900, men med bare to lag påmeldt, nærmere bestemt Spania og Frankrike, med to spillere hver. Og med bare to lag ble det bare en eneste kamp, hvis resultat i dag er ukjent. Siden den gang har pelota vært representert under sommer OL i 1921, 1968 samt 1992, men bare som oppvisningssport.

Populær utenfor Europa

At pelota ikke har oppnådd nevneverdig popularitet i Europa, foruten i Spania og Frankrike, innebærer ikke at sporten ikke har vunnet terreng i andre verdensdeler. Sporten, som utenfor Spania ofte blir kalt for Jai alai, er i dag populær i f.eks. Argentina, Chile, Uruguay samt på Kuba, og på hjemmesiden for det internasjonale pelota-forbundet (Federación Internacional de Pelota Vasca (FIPV) finner man medlemsland som blant andre Brasil, Canada, Costa Rica, Ecuador, USA, Filipinene, India og Kina.

Pelota-baner blir et mer vanlig innslag i bybildet jo lenger nord i Spania man kommer.

Slik spilles det

Siden det Internasjonale Pelotaforbundet, som for øvrig har sitt hovedsete i Pamplona, ble dannet i 1929 har 14 ulike disipliner blitt utarbeidet. Disse fastslår om det spilles med tre- eller nettracket, kurvhanske eller om det spilles med den mest opprinnelige formen – bare hender. Reglene sier også om ballen skal være i lær eller gummi, hvor mye den skal veie, m.m. Kortfattet og generelt kan det sies at pelota spilles av to lag, bestående av to spillere hver, og spillet går ut på å slå ballen mot en vegg slik at motstanderlaget ikke lykkes å ta ballen eller spiller den utenfor banen. 

Om vi raskt titter på banene finnes det også varianter som frontón – med en eller to vegger og som kan måle 30, 36 eller 54 meter, trinquet – som med sine 28,5 meter og tak påminner om en liten hall, og place libre – en 100 meter lang bane uten sidevegger. Her skal det nevnes at den sistnevnte ikke er godkjent av det Internasjonale Pelotaforbundet, hvorfor den ikke brukes i internasjonale konkurranser.

Pelota er ikke en helt ufarlig sport. Iblant hører man om folk som har blitt alvorlig skadet, og sporten har til og med forårsaket dødsfall.

300 km i timen

Sist, men ikke minst; det som er så spennende med pelota er jo at det er verdens raskeste ballsport! Når det er sagt vet man at det ikke handler om å spille med bare hender – men tenk deg hvordan hendene ser ut etter en kamp, ofte er de både gul og blå. Nei, når det snakkes om verdens raskeste ballsport og hastigheter rundt 300 km/timen handler det om den mest spektakulære og universelle disiplinen Cesta punta. Denne tillater kun mannlige spillere og den spilles på en 54 meter lang frontón med en slags bøyd, 62-68 cm lang kurvhanske av kastanje, rotting og lær samt med en ball som veier mellom 115-130 gram. 


Det er ikke uvanlig at folk hygger seg med valensisk pelota midt på åpen gate.

Valensisk pelota

I Valencia har en egen variant av pelota utviklet seg, som skiller seg ganske mye fra baskisk pelota. I Valencia spilles det uten hanske, man slår med hånden og ballen er mindre. Dessuten står spillerne overfor hverandre og spiller over et nett eller en strek på marken.

Annonse
Annonse

Siste nytt

Ny lov for byplanlegning på vei

Byggebransjen i gang igjen

Bekymring for de mange små Covid-19 utbruddene

Plaza Mayor utvider sitt designeroutlet

Coronakrisen rammer eiendomsmarkedet

Covid-19: bekymring for nye små utbrudd

Annonse
Annonse

Les også

Tordesillas

Skrevet av Rikke Iuell Printz

Tinto de Verano og andre avkjølende spanske sommerdrikker

Plast-diett – Del 1: Plast-diett på kjøkkenet

Casabermeja – fin småby med Andalucías største arkeologiske frilufts ’museum´

10 gode råd for å unngå hackerne i sommerferien

10 spanske byer

På den andre siden... Hvor ble generasjonsskiftet av?

Annonse

Les også

Baraja española - den spanske kortleken

Skrevet av Sara Laine

Espadrillos

Skrevet av Rikke Iuell Printz

Picassos liv sett gjennom Kunst, kjærlighet og slagene mellom

Skrevet av Jette Christiansen

SHOPPEDILLA

Skrevet av Karethe Linaae
Annonse

Dekker private reiseforsikringer når det er epidemi?

Skrevet av Det Norske Magasinet

Bli palmefadder!

Skrevet av Det Norske Magasinet

Veras Veranda: Havregrynskaker

Skrevet av Natalina Atlanta Bramsted

Nytt fra Sjømannskirken (Juli/August 2020)

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse
Annonse
Annonse