13. januar, 2021  |  Skrevet av Gabriella Elkhouri

7 positive saker som CoVid-19 har lært oss

Det nye året nærmer seg med raske skritt, og tross at 2020 ikke ble som vi hadde ønsket, finnes det noe positivt med alt – selv med CoVid-19. 

Her er en liste med syv positive tanker og lærdommer som CoVid-19 har gitt oss.

Helsepersonell er mye mer verdsatt

De jobber dag og natt, ofte under vanskelige omstendigheter. Hvor enn CoVid-19 spres, står helsetjenesten klar til å møte og beskytte de rammede.  De virkelige heltene i kampen mot CoVid-19 er helsepersonalet som hele tiden risikerer å bli smittet. Dette gjelder også for blant annet rengjøringspersonalet som bidrar med å skape renere samfunn. Disse har kommet til å spille en grunnleggende og høyt verdsatt rolle verden over. 

Om det er noe denne pandemien har gjort oss oppmerksomme på, så er det hvor viktig investeringen i folkehelse, vitenskapelig forskning og helsepersonell er for at samfunnet skal kunne vinne over de utfordringer som vi har og som vi kan utsettes for i fremtiden.

Minskede utslipp og luftforurensning 

For å minske spredningen av CoVid-19 har de fleste av oss måtte jobbe og studere hjemmefra under lockdown. Ettersom viruset fortsatt sprer seg, har de fleste av oss valgt å ikke reise i det siste året for å ikke utsette andre eller oss selv for smitte.  Dette har resultert i et minsket utslipp av karbondioksid rundt om i verden. Tross at CoVid-19 kan ses som en menneskelig tragedie, har pandemien positive effekter for klimaet. I mars 2020 minsket luftforurensingen av nitrogenoksid i Kina med 36 prosent, sammenlignet med samme periode i 2019. Det har selv vist seg ifølge NASA-rapporter at planeten er grønnere i dag enn for 20 år siden. 

Vi gjenkjenner hvor viktig det er med god hygiene  

Vi har blitt mye mer klar over hvor viktig god håndhygiene er for å forebygge smittespredning. Vi blir stadig påminnet av helseorganisasjoner og medier om å vaske hendene og holde våre hjem så rene som mulig. Å gå på en buss eller inn i en matbutikk er ikke lenger det samme som det var før. Vi blir påminnet daglig om å ikke røre håndtak uten å først gjøre det rent for å beskytte oss selv og andre, og for å unngå ikke bare det nåværende viruset, men andre slags sykdommer.  

Mer tid med våre kjære og nære 

Under CoVid-19 har vi blitt minnet på hvor viktig det er å tilbringe mer tid med våre kjære og nære, spesielt personer som har vœrt alene under lockdown. Det har blitt rapportert at personer som ikke har kunnet treffe noen personlig, har vœrt mer i kontakt med sine venner og familie enn tidligere takket vœre sosiale samlinger på ulike online plattformer. Med App-ene Zoom, Whatsapp eller Skype har mange av oss kunnet hatt store gruppesammenkomster, hvor venner og familier har kunnet tilbringe tid sammen - mens vi er fra hverandre. 

Øket bevissthet om at vi alle er én og at vi er del av samme hjem – planet jorden

Alt vi gjør påvirker og påvirkes av andre. Det som hendte i Kina (der CoVid-19 først ble oppdaget), har påvirket hele verden. Noe verdifullt som vi kan ta med oss etter krisen, er at hver og en av oss har ansvar for fremtiden. Våre handlinger, hvor små de enn virker, kan påvirke andre negativt eller positivt, og som vi har sett med pandemien, så har det påvirket hele verden. Det påvirker rike, fattige, gamle og unge. Husk at når du passer på deg selv, så tar du også hånd om andre. 

Vi benytter mer tid på gode gjerninger 

Når vi minst forventer det, skjer det fantastiske ting. CoVid-19 har tatt oss fra seperasjon til samhørighet. Mennesker ledes sammen, selv om det ikke skjer fysisk. Vi ser det overalt. I flere sosiale kanaler og nyheter ser vi hvordan fantastiske idéer og hjelpsomhet kommer frem. Ungdommer og voksne handler mat for risikogrupper og strekker ut en hånd til mennesker i nød. Stadig flere støtter sine lokal- og familiebedrifter som daglig kjemper for å holde dørene åpne eller gjenoppta sine virksomheter.

Øket interesse for kost og livsstil

I de siste månedene har vi innsett at en stor del av riskfaktorene som kobles til CoVid-19, er livsstilsrelaterte sykdommer. I mangel på en vaksine mot CoVid-19, gjør man alt for å forsterke sitt immunforsvar. Stadig flere personer begynner å bli oppmerksomme på egen helse og livsstil gjennom å følge helsetrender. Det er ikke noen hemmelighet at personer med et sterkt immunsystem, uansett alder, håndterer situasjonen bedre ved infeksjon. Den nye helsetrenden kommer til å øke i takt med at flere mennesker blir klar over hvilke valg de kan ta for å bli sunnere. Dette kan resultere i at folk begynner å innse hvor viktig en sunn kost og trening er for ens immunforsvar. 

Kilde:

RTVE.es

BBC.com

NASA.gov

Annonse
Annonse

Siste nytt

Pablo Iglesias trapper ned

Psykolog-konsultasjoner nær kollaps

Junta de Andalucía finansierer Málagas nye sykehus

Strendene langs Estepona mangler sand

Afrikansk Korall – månedens plante i Málagas botaniske hage

Covid-19: Vaksinasjon av eldre viser gode resultater

Annonse
Annonse

Les også

Første ti millioner spanjoler er vaksinert

Skrevet av Det Norske Magasinet

Enda flere sommerfly til Málaga

Pablo Iglesias trapper ned

Psykolog-konsultasjoner nær kollaps

Junta de Andalucía finansierer Málagas nye sykehus

Strendene langs Estepona mangler sand

Afrikansk Korall – månedens plante i Málagas botaniske hage

Annonse

Les også

Unge på smittetoppen i Málaga-provinsen

Skrevet av Det Norske Magasinet

Ingen Covid-vakter på Andalucías strender i sommer

Skrevet av Det Norske Magasinet

Motorvei planlegges mellom Málaga, Campillos og Ronda

Skrevet av Det Norske Magasinet

Spansk astrofysiker oppdager en ny del av Melkeveien

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse

H&M stenger 30 butikker i Spania

Skrevet av Det Norske Magasinet

AstraZeneca til 60-69 åringer

Skrevet av Det Norske Magasinet

Delte meninger før turistsesongen

Skrevet av Det Norske Magasinet

Massestengning i Marbella

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse
Annonse
Annonse