Månedsmagasinet på Costa del Sol
Utpressingsmail i omløp: Slik beskytter du deg

Utpressingsmail i omløp: Slik beskytter du deg

IT-kriminelle forsøker i stadigt stigende grad å utnytte corona-situasjonen til å lure godtroende nordmenn til å reagere på falske mail.   

Den overveldende mengden av nyhetsdekning omkring corona-viruset har skapt en ny bølge av phishing-angrep i hele verden. Det sendes ut massevis av phishing og utpressingsmail, hvor IT-kriminelle forlanger penger av mottakeren og hevder å være legitime organisasjoner med informasjon om corona-viruset. Samtidig opprettes det falske nettbutikker, som forsøker å lokke folk til at kjøpe håndsprit, hansker, munnbind og annet virusforebyggende utstyr.

De IT-kriminelle er mere aktive enn noensinne, og deres svindelforsøk er ikke kun relatert til corona-situasjonen.

I påskedagene florerte det falske e-poster, hvor svindlerne oppga, at de kjente til mottakerens passord og truede samtidig med å avsløre deres webhistorikk og sende dokumentasjonen til deres Facebook-venner, hvis ikke de ville betale.   

Betal aldri de IT-kriminelle

Selv om det ofte blir advaret mot utpressingsmail og phishing generelt, er det fortsatt veldig mange, som går i fellen, da disse e-postene ser ekte ut og er skrevet på perfekt norsk. Tidligere var det forholdsvis enkelt å oppdage de falske e-postene, fordi det var fullt av stavefeil og de ofte hadde vært en tur innom Google translate.

– Man skal ikke skamme seg over å ha blitt lurt med nettsvindel. Det er det tusenvis av nordmenn som gjør. Det viktigste er, at man har antennene oppe, når mistenkelige e-poster tikker inn. Klikk aldri på noen lenker i disse mailene og dobbelsjekk alltid om det er en avsender, du kjenner, sier IT-sikkerhetsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365.     

Det verste man kan gjøre er å betale de IT-kriminelle.

– Det er massevis av eksempler på folk, som har valgt å betale svindlerne, hvorpå de forlanger ennå flere penger, selv om de er blitt betalt én gang. Så begynn aldri å overføre penger til IT-svindlerne, sier Janus R. Nielsen.  

Her er en rekke råd fra AnyTech365 til at unngå phishing:

  • Svar ikke på e-poster eller meldinger, der det blir bedt om personlige eller finansielle oplysninger.
  • Husk på at banker og andre store virksomheter aldrig vil be deg om å opplyse dine adgangskoder eller kontooplysninger via e-post eller telefon.
  • Åpn aldri en vedlagt fil og klikk aldri på en link i en e-post, hvor du ikke er 100% sikker på, hvem avsenderen er.  
  • Kontakt avsenderen, hvis du er i tvil om e-posten er falsk eller ei.
  • Mottar du en e-post fra en kjent organisasjon, hvor du kommer videre til en hjemmeside, så sjekk alltid om URL-adressen stemmer overens med organisasjonens orginale hjemmeside. Er linket falsk, vil URL-adresserne aldri være den samme. 
  • Sørg for regelmessig å sjekke dine kontoutdrag, så du ikke først etter et halvt år reagerer på transaksjoner, du ikke kjenner til. Kontakt din bank, hvis du opplever noe mistenksomt.
Av AnyTech365

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.