Månedsmagasinet på Costa del Sol
Glamping – en ny form for camping
Glamping 1
 
Å våkne opp, åpne døren og ta en dyp innånding av frisk, ren luft, mens utsikten byr på storslått natur og fuglekvitter er noe campister har nydt i årevis. En ny generasjon av naturelskere har funnet en ny måte å campe på.
 

Ser du Andalucía fra fugleperspektiv, vil det i de mest uframkommelige områdene ligge små, lyse topper i det grønne landskapet. Det er telt, mongolske jurter eller tipier, som er midlertidige hjem for de som glamper. Ikke camper, men glamper. Glamping som er en kombinasjon av ordene camping og glamorous, har blitt svært populært innenfor reiselivet de siste årene. Trenden har muligens oppstått som en reaksjon på den altfor enkle campinglivet med sine syltynne liggeunderlag og makrell på boks.

Det sies i hvert fall at dette var supermodellen Kate Moss’ måte å feriere på og at dette var starten på glamping i Storbritannia.
Utover disse camping-vanene kan også andre faktorer ha hatt en effekt på glampingens popularitet. I 2009 skrev Mark Penn, amerikansk statistiker og forfatter, en artikkel i Wall Street Journal med fokus på glamping. Han definerte den som en mikrotrend som i Amerika hadde fått vind i seilene på grunn av landets dårlige økonomiske forfatning. Mange som tidligere ville ha dratt utenlands på ferie, var nøtt til å finne et billigere alternativ.
Louise Byg Kongsholm som er direktør for trendforskningsinstituttet Pej Gruppen, kommenterer det slik:
«Det er en kriseatferd der forbrukerne holder igjen og ikke bruker mange tusen kroner på å reise. Men på samme tid er reiser og familieferier det siste vi skjærer bort,» sier hun.
 
Andalucía – perfekt til glamping
Både i Frankrike, Storbritannia, Italia og Spania er det muligheter for å prøve denne nye formen for camping. I Andalucía er det vidt forskjellige måter å glampe på, fra Airstream-campingvogn med eget boblebad og barbecue til mongolske jurter med soloppvarmet bad og økologiske måltider. Regionen er populær for glampister og Claire Anthony som eier Wild Sierra Glamping sammen med sin mann Andrew Tucker, forklarer hvorfor:
«Det varme været gjør at du kan sove under en teltduk det meste av året, og sesongenes forutsigbarhet når det gjelder været er et pluss.»
Wild Sierra Glamping ligger i La Taha, i Las Alpujarras. Det er en kilometer til den nærmeste «skikkelige» veien, og derfor må alt – også gjestene – transporteres med ponnier. Claire Anthony og Andrew Tucker har alltid vært campister og bodde i en tipi mens de studerte, så det å ha sitt eget glamping-sted virket bare naturlig.
«Da vi slo oss ned i Sierra Nevada, i en skjult villmark, var det et perfekt sted for å skape det vi synes at en glamping-opplevelse skal være,» forteller hun.
 
Telt
 
Er glamping virkelig camping?
Glamping kan omfatte mange ting. Campingplasser i Frankrike, Spania og Italia er også med på trenden og leier ut fullt utstyrte telt med adgang til pools, barer og underholdning. For eierne av Wild Sierra Glamping er ikke dette det glamping betyr for dem.
«For oss handler det om nærheten til naturen, noe man ikke kan oppnår når man bor bak steinmurer. «Glam» i glamping er for oss de essensielle, komfortable tingene som man har i hjemmet sitt – en seng med sengetøy, et varmt bad og et sted der man kan lage et ordentlig måltid. Men vi føler også at det er viktig å beholde det romantiske i campingopplevelsen og ikke ha for mange «unaturlige» som distraherer,» forklarer Claire Anthony.
Det eksisterer en kamp på internett mellom de tradisjonelle campister som mener at glamping er for folk med behov for luksus dyr og glampistene som mener det er den beste måten å oppleve naturen på. Generelt er forbrukerne blitt mer krevende i forhold til hva et ferieopphold skal by på.
«Vi har blitt ekstremt makelige og har vansker med å akseptere å skulle sove i ekte natur. Det er også færre unge som reiser på interrail, nå vil de sove på hotell og ha med smartphonen. Men når vi har vært gjennom en krise, er det også behov for noe som er mer rolig, og som har fokus på naturen,» sier Louise Byg Kongsholm.
 
Tilbake til naturen
Claire Anthony og Andrew Tucker har også naturen for øye. Elektrisiteten kommer fra solens stråler, de aler opp høns, ender, høns og kaniner og dyrker sine egne grønnsaker. Utover å sørge for at alt er i orden for Wild Sierra Glampings gjester, arbeider hun som aromaterapeut og han som gartner. De håper at Wild Sierra Glamping kan være en del av bevegelsen mot en turisme som har en lav grad av påvirkning på naturen og miljøet.
«Vi vil gjerne kunne tilby våre gjester et sted der de virkelig kan slappe av, komme tilbake til naturen og få noen enkle, dyptgående opplevelser som kan være vanskelig å få i vår travle hverdag,» forteller Claire Anthony.
Når hun blir spurt om ikke bare glamping er en trend som snart dør ut, svarer hun:
«Dette er kommet for å bli. Det er noe svært grunnleggende over det sove under en teltduk. Vi har gjort det i tusenvis av år, så jeg tviler på vi noensinne slutter med det.»
 
Fakta:
 
Begynnelsen:
Det er vansleig å si når glamping-trenden startet, men allerede i 2009 begynte utenlandske medier å skrive om trenden.
I Andalucía:
Der er litt over 20 steder som tilbyr glamping i Andalucía omegn. Dessuten er det et vell av steder som leier ut tipier og forskjellige former for campingvogner.
Hvis du vil prøve glamping:
Det er flere hjemmesider der du kan finne steder å dra på glamping. Begynn evt. med disse:
www.goglamping.net – her kan du se glampingsteder fra hele verden, og klikke deg inn på ulike hjemmesider for kontaktopplysninger.
www.glampinghub.com – denne side formidler selv kontakten til glampingsteder i hele verden.
www.canopyandstars.co.uk/ – skapt av en erfaren reiseguide-forfatter og hans sønn. Det er deres anbefalte glampingsteder du finner på denne siden.
Du kan også finne mange hjemmesider som gir deg en guide til gjør-det-selv-glamping, for eksempel denne:
Av Lisa Nordbo Fiil, lisa@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.