15. juni, 2020  |  Skrevet av Henrik Andersen

Turistsesongen 2020: Sol og sorte skyer over Costa del Sol

Hotellenes kapasitet vil være begrenset, og det må tas hittil ukjente forholdsregler for å minske smitterisikoen av Covid-19. Det er slutt med store bufféer, overfylte basseng og lange køer i resepsjonen.

Det er sol og sommer og turismens høysesong står for døren – eller gjør den? Etter et par måneder med Lock Down, og en langsom gjenåpningsplan for hele Spania, kan Costa del Sol om et par uker ta imot årets første turister. Naturligvis er det gledelig å kunne ønske velkommen tilbake - men for årets turister inkluderer det også en innføring i en lang rekke hittil usette restriksjoner og forholdsregler.

Han er absolutt ikke pessimistisk – han snakker bare rett fra leveren. På en nylig pressekonferanse beskrev formannen for Costa del Sols hoteleierforening (Aehcos), Luis Callejón, klart situasjonen før årets turistsesong. “Den nasjonale turismen forsvinner ikke, men vi får færre turister utenfra enn noen gang og våre hotellgjester får en opplevelse som de aldri før har hatt,” garanterer han.

Husk matpakken

For å kunne gjenåpne Costa del Sols hoteller, har hvert enkelt hotell måtte omstrukturere seg for å opprettholde regjeringens sikkerhetskrav. Det kommer man til å merke som gjest – allerede innen man når check-in. Ved resepsjonen skal det nemlig holdes en avstand som vil være merket på gulvet. Kommunikasjonen med resepsjonisten skjer gjennom en glass-skjerm og alle nøkkelkort skal desinfiseres innen ut- og innlevering. 

Velger man å ta heisen opp til rommet, må man ikke gå sammen med andre hotellgjester. Når man endelig kommer inn på rommet, kan man til gjengjeld være sikker på at det er rent. De nye lovene for hygiene betyr at hotellenes rengjøringspersonale i år må bruke nesten dobbelt så mye tid på hvert enkelt rom i forhold til tidligere. Det gjelder forøvrig for samtlige av hotellenes fasiliteter – også kjøkkenet, selv om restauranten ikke kan tas i bruk. Alle gjesters måltider må bestilles på forhånd og inntas individuelt eller sammen med ens reisefeller. Måltidene forberedes som en slags take-away. På fellesarealer som for eksempel basseng og treningssentre, skal det holdes en avstand på to meter til andre gjester. På den måten oppfylles også kravet om maksimal bruk av 50 prosent av fellesarealenes kapasitet. Det blir med andre ord langt fra trengsel hvis man ønsker å ta seg en dukkert i hotellets basseng. Det blir det heller ikke på Costa del Sols strender.

Myndighetene har gjort en kraftanstrengelse for å gjøre Costa del Sols strender klare til begynnelsen av juni. Det skal holdes avstand på to meter mellom strandgjestene – hele sommeren. Myndighetene vil via ny teknologi og ekstra mannskap på strendene sikre seg at restriksjonene overholdes. Dette gjelder spesielt på strendene ved byer.

Vamos a la playa

Både Junta de Andalucía og provinsens kommuner har i de siste ukene arbeidet intenst med å gjøre strendene klar til gjenåpning. I motsetning til tidligere er forberedelsene ikke gått på rengjøring og montering av dusjer, toaletter, søppeldunker og andre fasiliteter. Ressursene er derimot blitt brukt for å utvikle nye app’s, droner og sensorer som skal forsikre at det ikke kommer for mange folk på stranden av gangen – og videre at disse holder avstand. Planen er at både badevakter, lokalpoliti og frivillige skal hjelpe med å kontrollere og informere strandgjestene hvis de kommer for tett innpå hverandre. Tilsvarende er tanken at alle strandgjester bare kan oppholde seg et bestemt antall timer om dagen på stranden. Costa del Sols kilometer lange strender kan først åpne når vi går inn i sentralregjeringens Fase 2 for gjenåpning av landet. Forhåpentlig skjer dette i begynnelsen av juni for hele Málaga-provinsen. Men selv om solen så smått er begynt å skinne igjen, er der fortsatt tunge, sorte skyer over hotellbransjen. 

Hardt forarbeid 

I følge hotelleierforeningen vil det for mange hotelleiere ikke lønne seg å åpne igjen. ”Det er allerede over for i år. Vi kan maksimalt hente inn 10-20 prosent av det vi har tapt,” anslår Luis Callejón fra hotelleierforeningen Aehcos. Han refererer til at nesten hele den nasjonale turismen har egen bolig på Costa del Sol, eller har som vane å leie en økonomisk feriebolig. I tillegg kommer antall fly fra utlandet til å vœre symbolsk liten i forhold til tidligere år. ”Det er som å komme ut av en krig. Vi starter forfra – helt forfra. Vi skal nok komme helskinnet igjennom, men det kommer til at ta tid,” mener Luis Callejón. Han har vært igjennom andre kriser, men ingen kan måles med denne. ”Stempelet Costa del Sol er verdenskjent og savner ingenting. Men allikevel kommer det til å ta minst tre år før bransjen kommer tilbake til 2019 nivået,” anslår han og fortsetter: ”Vi får ikke bare færre turister i år. Prisene på hotellrom stupte også ned i kampen på å få tak i de få turistene som kommer i år og neste år. Slik er det med frie konkurransevilkår.” Luis Callejón verdsetter både regjeringens og Junta de Andalucías støtte til sektoren, men understreker at det vil gå noen år før hotell- og turistbransjen igjen vil kunne omsette og skape de 22.000 arbeidsplassene som man genererte sist sommer i Málaga-provinsen.

Annonse
Annonse

Siste nytt

Plaza Mayor utvider sitt designeroutlet

Coronakrisen rammer eiendomsmarkedet

Covid-19: bekymring for nye små utbrudd

Covid-19: IT-bransjen skaper fortsatt jobber

Hetebølge blåser inn over Andalucía

Covid-19: Spansk vaksine på vei

Annonse
Annonse

Les også

5 ting å huske på når du spiller hos et nettcasino

Skrevet av Det Norske Magasinet

Byggebransjen i gang igjen

Bekymring for de mange små Covid-19 utbruddene

Plaza Mayor utvider sitt designeroutlet

Coronakrisen rammer eiendomsmarkedet

Covid-19: bekymring for nye små utbrudd

Covid-19: IT-bransjen skaper fortsatt jobber

Annonse

Les også

Vanskelig oppstart for arbeidsmarkedet

Skrevet av Det Norske Magasinet

Covid-19: utbruddet under kontroll

Skrevet av Det Norske Magasinet

Sløv start på turistsesongen

Skrevet av Det Norske Magasinet

Første varmebølge på vei

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse

Dystre økonomiske utsikter for Spania

Skrevet av Det Norske Magasinet

Covid-19: ny vaksine kan være klar i oktober

Skrevet av Det Norske Magasinet

Sommersalg allerede i neste uke

Skrevet av Det Norske Magasinet

Covid-19: velkommen til den nye hverdagen

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse
Annonse
Annonse