Månedsmagasinet på Costa del Sol
Søppelinnsamling – befri din by for avfall

Søppelinnsamling – befri din by for avfall

”Er det der frivillig?” spør en forbipasserende herre, mens han rynker brynene og betrakter de unge menneskene som går rundt nede i elveløpet og plukker avfall med stor iver. Selv er jeg plassert med kamera i hånden på fortauet oppe over elveløpet, og kan informere den undrende mannen om at det som foregår der nede så visst er frivillig, hvorpå han bare rister på hodet og går videre. Jeg vet ikke hva som er verst i denne mannens øyne; å være tvunget til å samle opp søppel som en form for samfunnstjeneste, eller å gjøre det frivillig.

Jeg slutter meg til de unge. Noen er rutinerte og har vært med flere ganger, andre er (som jeg) med for første gang, og går litt mer forsiktig til verks. «De fleste tror at vi er utsendt av kommunen,» smiler en av jentene som har været med på å arrangere jobben, og tilføyer at det ikke er noe de bekymrer seg over. Kommunen er orientert om deres «arbeid», og stiller etter avtale containere klar til søppelinnsamlingene.

Våtservietter i massevis er viklet inn i krattet ved elveleiet. Man kan ikke se det ved første øyekast fordi serviettene har fått en jordlignende farge, men når man først får øye på dem er de overalt.

Sikkerhet fremfor alt

Først utdeles det hansker til alle. De er omhyggelig vasket og tørket etter forrige ukes søppelinnsamling, forteller arrangør Javier Gavilán González meg. Det er solide arbeidshansker av den sikre typen, slik at man ikke kan skjære seg på glass eller stikke seg på sprøyter, som også dukker opp iblant. Når det samles inn sprøyter skjer det på ansvarlig vis og med største sikkerhet, forsikrer Javier meg.

Det er en broket samling unge mennesker, de fleste mellom 16-20 år, som har møtt opp. Da vi er midt i eksamensperioden er det «kun» godt og vel 15 personer. Normalt er det vesentlig flere. Det er ikke akkurat søndagsklærne de unge menneskene har iført seg, og forståelig nok, søppelinnsamling krever praktisk tøy, som nærmer seg slutten på sin levetid. Vi befinner oss i Fuengirola, i elveleiet rett bak Aqua Pool, som løper opp til Birdie Vinos.

To av jentene som i likhet med de andre deltakerne har tatt et par timer fri fra eksamensperioden for å fjerne søppel. Fotograf Mario Muñoz Martín.

Hvem har glass!? 

Dette ropet runger med jevne mellomrom i elveleiet. Helt ansvarsfullt fylles spesielle poser med glass, som jo kan gjenvinnes i glasscontaineren, og med plast (fra emballasje), som likeledes går i en særskilt container. Da jeg selv går og plukker opp grønne og blå skår er jeg ganske glad for at hanskene er sikre. Særlig glad for å være iført hansker er jeg også idet jeg drar i en snorlignende gjenstand i krattet, og da gjenstanden gir etter fra underlaget står jeg med en tampong i hånden..

Jeg spør forsiktig de unger menneskene om hva som får dem til å bruke et par timer av deres dyrebare søndag for å gå rundt nede i et elveleie og samle opp søppel.»Jam, man hører jo så mye om klimaet og det er enormt frustrerende ikke å kunne gjøre noe. Dette er en måte vi i det minste kan handle på og gjøre et eller annet,» forteller Javier og en av de andre stemmer i og tilføyer at det bare handler om å gjøre noe bra for miljøet.

I en av buskene samles det en avsindig mengde brusbokser og spritflasker. Benken ovenfor busken er tilsynelatende et yndet sted å sette seg ned for å drikke, for deretter å kaste avfallet i busken. Fotograf Mario Muñoz Martín

Bli med på oppsamlingen

Alle kan delta og så vidt mulig arrangeres det en oppsamling hver helg. Hold øye med Facebook-siden Salvamos Fuengirola og på Instagram @Salvamosfuengirola, hvor datoer og steder annonseres.

Den forholdsvis nye organisasjonen Salvamos Fuengirola har siden oppstarten i vår fjernet søppel på over 75.000 m2 i Fuengirola og omegn.


#Trashtag

Denne hashtagen var populær på Instagram våren 2019. Trenden besto i å ta et bilde av et område fylt med søppel, og et annet foto når området var blitt ryddet, ledsaget av hashtagen naturligvis. Dette fikk mennesker over hele verden til å rydde strender, veikanter, skogområder, elveløp, parker og mye annet for å dokumentere det på Instagram. Noen gjorde det ut fra en oppriktig bekymring for miljøet, mens andre visst var mest interessert i «likes» – resultatet var dog det samme; mindre søppel i naturen.

Av Louise Mercedes Frank

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.