18. februar, 2020  |  Skrevet av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

På den annen side... Er Al-Thani overhodet en sjeik?

Det snakkes og skrives mye om Málaga C.F. og Al-Thani. Og de siste årene har det nesten utelukkende vært triste historier om sportslig nedtur, økonomiske problemer, avskjedigelser, rettsaker og tvetydige twitter-meldinger fra Al-Thani – klubbens president og hovedaksjonær. De siste ti årene har byens fotballentusiaster vært gjennom hele det følelsesmessige registeret. Fra store illusjoner om å bli en europeisk toppklubb med nytt stort stadion og moderne fotballskole – til å ende opp som bunnlag i 2. divisjon med en begrunnet frykt for å bli helt oppløst hengende over hodet. På denne triste rutsjeturen er ytringsfriheten blitt brukt flittig av både spillere, ledere, trenere og, ganske naturlig, av byens journalister. Én person har dog vært taus i snart ti år – inntil nylig. Og det var nettopp henne jeg aller helst ville høre på; Yasmin Sahoud Peréz. 

Hun er utdannet advokat og administrerer ni selskaper i Málaga og Madrid. Som navnet klart antyder trives hun fint i både spanske og arabiske miljøer. Hennes store kontaktflate gjorde henne i sommeren 2009 til mellomledd i salget av Málaga Club de Fútbol. Klubbens daværende eier, Fernando Sanz (med nærmeste familie) var utslitt og økonomisk presset, mens Al-Thani var eventyrlysten og hadde, tilsynelatende, litt penger på bok. Yasmin Sahoud Perez førte de to sammen, og da hun samtidig hadde entusiasmen, innsikten og en rekke fremragende resultater som bedriftsleder og administrator, ble hun klubbens første administrerende direktør. 

Det holdt kun i noen måneder. Så gikk det galt. Hennes nylig brutte taushet forklarer tydelig hvorfor det har gått så gruelig galt for byens fotballag. ”Det er utelukkende et spørsmål om personlighet og kompetanse. Al-Thani delegerer ansvar samtidig som han selv tar sine beslutninger utenfor organisasjonen. Han lytter ikke til noen, og når han tar feil stiller han sine ledere til ansvar. Det er derfor vi har sett så mange avskjedigelser i Málaga C.F., for Al-Thani har slettes ikke kompetanse til å drive en fotballklubb eller noe annet selskab,” var de oppsiktsvekkende ordene fra den tidligere førstedamen, som i pene, men meget klare, vendinger beskriver, hva Al-Thani står for. 

”Vi overtok en klubb med stor gjeld og røde tall i driftsregnskapet. Da Al-Thani så min handlingsplan med nye budsjetter kastet han den direkte i søppelbøtten. Han leste den aldri, for han mente spillerkjøp var veien frem. Fra den dagen visste jeg at det ville gå galt, for allerede på det tidspunktet var det klare tegn på at Al-Thani ikke var så velstående som han ga uttrykk for,” forklarer Yasmin Sahoud Perez – kanskje med henvisning til det faktum at betalingen for kjøpet av klubben til Fernando Sanz trakk ut i tid. (Historien viser at sistnevnte skulle gjennom en fem år lang rettsak for å få pengene sine).  

Man kan med rette spørre om Al-Thani overhodet er en sjeik, som han alltid har blitt omtalt som. For en sjeik har ikke bare penger. Han har også evnen til å ivareta dem og investere fornuftig. Hvis Al-Thani hadde hatt bare et lite fnugg av den evnen hadde han solgt klubben da den lå i 1. divisjon og velstående kinesere og arabere banket på døren med konkrete kjøpstilbud. I noen kretser tror man at hans intensjon er å tømme klubben for midler. Men det tør jeg godt å påstå ikke er tilfelle, for det har aldri vært noe å ta av.

Faktum er at Málaga C.F. nå tar fatt på andre halvdel av sesongen. Det skjer uten de nødvendige spillerkjøp, og uten den kapitaltilførselen på fire til fem millioner euro som klubben trenger for å komme sportslig og økonomisk helskinnet gjennom sesongen og dermed unngå det fryktede (tvangs)nedrykket. Det skjer også uten at det er innledet forhandlinger om et salg av klubben. Al-Thani vil hverken selge eller (kan) investere. Det er en fullstendig absurd situasjon skapt av en person som best beskrives med det spanske ordet ”retrasado”. Det oversettes best til en blanding av dum, umoden og manglende dømmekraft. Det er ikke mye sjeik over Al-Thani. 

Annonse
Annonse

Siste nytt

Vinterværet kommer tilbake

Coronaviruset fortsetter å spre seg

Toppen nås først i april

De internasjonale feria-dagene avlyses

Coronaviruset fortsatt ikke under kontroll

Costa del Sol godt forberedt mot coronaviruset

Annonse

Les også

Spania stenger

Skrevet av Det Norske Magasinet

Costa del Sol er godt forberedt

Vinterværet kommer tilbake

6 gode tips for et trygt og behagelig hjemmekontor

Coronaviruset fortsetter å spre seg

Toppen nås først i april

De internasjonale feria-dagene avlyses

Annonse

Les også

Vinterværet kommer tilbake

Skrevet av Det Norske Magasinet

Coronaviruset fortsetter å spre seg

Skrevet av Det Norske Magasinet

Andalucía godt forberedt i kampen mot corona

Skrevet av Det Norske Magasinet

Málaga C.F.-legenden Joaquín Peiró er død

Skrevet av Det Norske Magasinet

Safranduftende vafler - en norsk-spansk fusjon

Skrevet av Sara Laine

Utflukt til Mazagón med besøk i El Rocío og Las Marismas del Odiel

Skrevet av Else Byskov, fotos av Erik Gadegaard og Else Byskov

Jesus hodeduk i Oviedo

Skrevet av Jette Christiansen

Veras Veranda: Sjokolade/Oreo Jordbærkake

Skrevet av Natalina Atalanta Bramsted
Annonse
Annonse