18. mars, 2020  |  Skrevet av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Museo Carmen Thyssen – andalusisk kunst i særklasse

Har man hang til andalusisk kunst fra det 19. århundre, så er Carmen Thyssen-museet stedet å besøke. Midt i Málaga sentrum ligger museet godt pakket inn mellom travle fiskerestauranter og høylytte tapasbarer. Turister strømmer forbi med bæreposer utenfor, men trår man et trinn over dørstokken til museet får man fred, ro og fordypelse for alle pengene. 

Fasaden er ikke vanvittig stor her på det lille hjørnet av Calle Compañia, men museet strekker seg i høyden og tilbyr hele fire etasjers kunstutstilling. Det er fire etasjer som gir besøkende et spennende innblikk i andalusisk kunst. 

Rosquilla-selgere på et gatehjørne i Sevilla, Manuel Wssel de Guimbarda, 1881.

Baronesse Carmen Thyssen gitt navn til museet, og hun er en kunstsamler i særklasse. I 2011 ble et helt museum dedikert til hennes enorme samling. Målet med dette museet er at man virkelig skal få føle hva andalusisk kunst er for noe.

Allerede før kunstverkene demonstrerer dette for deg oppleves den andalusiske stemningen i patioen, som på vanlig andalusisk vis tar imot deg i det øyeblikket du har løst billett og setter kursen mot samlingen. Det er umulig ikke å stoppe opp her og beundre den vakre bygningen innenfra. Det er også her i patioen su kan låne en audioguide og få opplysninger om kunstverkene, etter hvert som du beveger deg rundt i salene.

Scenario fra Sevilla, Manuel Wssel de Guimbarda, 1872. · En bolero-danser, Antonio Cabral Bejarano, 1842.

Første etasje byr på et innblikk i spansk landskapsmaleri og stilleben. Litt lenger inne i utstillingen velter det ut av maleriene med alt hva den andalusiske ånd innebærer; feria, tyrefekting, flamenco, gatemarked, musikere og fiskerlandsbyer. Mange av bildene er malt i mindre format, da de dermed var enklere å transportere for datidens turister, som etterspurte denne type spansk veggkunst. Mine tanker ledes hen på kunstselgerne på gatene rett utenfor museet, hvor man kan kjøpe plakater med malerier av spanske scenarioer som man kan rulle sammen og ta med seg i kofferten. Ja, portretter av den spanske ånden går også som varmt brød i det 21. århundre.

I denne etasjen finnes den delen av den permanente utstillingen som imponerte Det Norske Magasinet utsendte aller mest. Her oppe beveger man seg rundt mellom skumsprøyt og havblikk. De mange maritime maleriene av storm og stille hav kan gjøre kameraet i enhver iPhone til skamme. Her er det fanget inn nyanser som man kjenner igjen, selv om de kun viser seg i løpet 20 minutter i soloppgangen på en vårdag eller i en solnedgang på et bestemt tidspunkt av året.

Carmen Thyssen-museet er så absolutt verdt et besøk, uansett om man bare nyte den andalusiske ånden som det finnes så rikelig av i den permanente utstillingen eller om man vil overraskes og forundres av spesialutstillingen i øverste etasje.

Nygifte, Ricardo López Cabrera, 1905.

Praktiske opplysninger

Museet er ca. 7000m2, og det er utstillinger på 5000 av disse kvadratmeterne. Om lag 250 kunstverk stilles ut.

Billetter koster 10 € pr. person (gratis for unge under 18 år) og kan kjøpes ved inngangen eller online på ventaonline.carmenthyssenmalaga.org

Mellom kl. 14.30 til 16.00 hver dag er billettene redusert til 6 €.

Åpningstidene er tirsdag til søndag fra 10 – 20. Mandag lukket. I løpet av feria i Málaga (15. – 24. august) er det åpent til kl. 15.

Det er guidet rundvisning fra tirsdag til lørdag kl. 13.

Plaza Carmen Thyssen - C/Compañía, 10 

www.carmenthyssenmalaga.org

Annonse
Annonse

Siste nytt

Turistsesongen 2020

Flere vaksiner på vei - men ikke før om et år

Costa del Sol på vei mot Fase 2

Turistsesongen begynner i slutten av juni

Spania innfører ny borgerlønn

Millioner av spanjoler i økonomiske problemer

Annonse

Les også

Costa del Sol i Fase 2 fra mandag

Skrevet av Det Norske Magasinet

Restauranter kan være åpne til kl. 03.00

Turistsesongen 2020

Flere vaksiner på vei - men ikke før om et år

Costa del Sol på vei mot Fase 2

Turistsesongen begynner i slutten av juni

Spania innfører ny borgerlønn

Annonse

Les også

Hotel Gran Vía Logrono

Skrevet av Sara Laine, sara@norrbom.com

På et raskt besøk i Logroño, hovedstaden i vinprovinsen La Rioja

Skrevet av Sara Laine, sara@norrbom.com

Calçots

Skrevet av Jette Christiansen

Gjenåpning av Spania: Malaga jubler over Fase 1

Skrevet av Det Norske Magasinet

Costa del Sol håper på spansk turisme

Skrevet av Det Norske Magasinet

Munnbind blir obligatorisk

Skrevet av Det Norske Magasinet

Pelota (vasca) - Verdens raskeste ballsport er spansk

Skrevet av Sara Laine, sara@norrbom.com

Birgit Alm – «De fremmede»

Skrevet av Tom Halvorsen
Annonse
Annonse