Månedsmagasinet på Costa del Sol

”Hva sier du?” er nok den setningen jeg p.t bruker mest i forretningen. Jeg skulle fornye mitt førerkort nylig og fortalte legen om hørselen min. Hun foretok en veldig grundig høretest og selv om det var litt nedsettelse på noen få toner, synes hun ikke det var noen grunn til ytterligere undersøkelser. Det var jeg selvfølgelig lettet over, så det er ikke bare aldersrelatert hørselsnedsettelse som får meg til å si ”Hva sier du?” når kundene står foran meg i forretningen. Alle sammen har på seg masker, både meg og kundene og med alle de forskjellige språkene og aksentene som heldigvis stadig er representert her på kysten, har maskene en stor del av skylden for  min vanskelighet med å høre. Selv føler jeg at maskene virker som en slags container, som holder på frykten vår. Jeg håper at vi alle snart slipper den, og at masketiden vil vœre et overstått kapitel. Selvfølgelig skal vi overholde myndighetenes bestemmelser og håpe at det kan hjelpe til med å holde smittetrykket nede.

Masker eller ei er jeg i hvert fall blitt mer oppmerksom på hvor viktig det er med god hørsel, og det vil jeg i nærmeste fremtid fokusere mye på.

Det finnes mange årsaker til nedsatt hørsel. En årsak kan være et nedsatt blodsirkulasjon i det indre øret. Bortsett fra aldersrelatert hørselnedsettelse, kan det også skyldes mellomørebetennelse både som barn og voksen. Denne kategorien hører jeg til. Jeg har hatt mange mellomørebetennelser hele livet. Siste gang trommehinnen min sprakk var på en hjemtur fra Mexico, hvor landingen i Spania gjorde forskrekkelig vondt. Plutselig sa det ”plopp” i det ene øret og blod og materie fløt, men det lettet trykket. Jeg fikk det selvfølgelig godt behandlet, da jeg kom hjem.

Andre årsaker til hørselnedsettelse kan være høyt blodtrykk, forskjellige typer medisin, øresus eller utsettelse for støy i de nære omgivelsene. Det kan både være fordi unge f.eks. hørere på for høy musikk, en bråkete arbeidsplass eller støy i den daglige husholdningen fra kjøkkenmaskiner, vaskemaskiner, hårtørkere, aircondition mm.

Hvis du hører på høy musikk, kan en evt. hørselnedsettelse ikke komme med det samme, men komme snikende på senere.

Så mange som 36% av den norske befolkningen har problemer med hørselen og noen undersøkelser viser at det kanskje kan være en sammenheng mellom hørselnedsettelse og demens, hvilket ennå ikke er bevist.

Kosten

Drikk gjerne grønn te, siden den inneholder masse gode bioflavonoider. Det er undersøkelser som viser at teen kan hjelpe for ørehelse og kan forebygge at de indre hørsel-hårene i cellene dør.

Unngå å spise for mange mettede fettstoffer, som antas å kunne gi større tilbøyelighet til ørevoks.

Hvis du har en tendens til å være intolerant overfor visse typer mat f.eks. melke- og hveteprodukter, som kan gi øket slimproduksjon og dermed lettere øreinfeksjon, så hold noen måneders pause og se om det bedrer hørselen.

Du kan i stedet velge brød fra andre korn typer, f.eks. rugbrød. Du kan også lage en god havre eller bokhvetegrøt.

Det finnes mange spennende og velsmakende alternativer for melkeprodukter både for barn og voksne, f.eks. havremelk, rismelk , soyamelk, hempmelk, mandel og hasselnøtt melk m.fl. De fleste alternative melkeformer finnes også som fløte. Min yndlingsfløte er en havrefløte. De fleste kan ikke smake at det ikke er alminnelig fløte, og den er god til kaffen. Du kan kjøpe ris eller soyafløte i sprayboks, som er enkelt og praktisk. Du kan også få kremfløte som er beregnet til å piske.

Spis masse grønnsaker og frukt. Av frukter vil jeg anbefale ananas, som er god til å redusere alle inflammasjoner. 

La ingefær og hvitløk bli del av din daglige kost, siden begge er sterkt antiinflammatoriske. Jeg selv har brukt et fedd hvitløk, dyppet i olje og satt inn i øret for å behandle mine øreinfeksjoner. Det virker både smertestillende og infeksjonsdrepende. Hvitløken skiftes ut annenhver time.  

Sørg for å få godt med sunne fettstoffer, og husk linfrøolje. Spis mye fet fisk som f.eks. laks, makrell og sardiner, gjerne 2 – 3 ganger i uken. Undersøkelser har vist at hvis du spiser fet fisk 2 x i uken, har du 42% lavere risiko for aldersrelatert hørselnedsettelse. 

Til den sunne maten hører også gresskarkjerner, gjerne lett ristet, solsikkekjerner og hempfrø. Frøene finnes i ferdigpakket form til å drysse i frokostblandingen. 

Kosten må også gjerne inneholde fullkornsprodukter. Savner du pasta fordi du holder pause med hveten, finnes der mange pennende velsmakende alternativer. Min favorittpasta er bokhvete, men pasta finnes som ris –  linse –  kikerter pasta m.m. 

Koker du ris, så bruk bl.a.  for fibrenes skyld fullkornsris. Bokhvete og quinoa kan også brukes i stedet for ris.

Kosttilskudd

  • Selvfølgelig er basen en god kvalitet multivitaminer/mineraltilskudd.
  • Q10 er som et hjelpeenzym for kroppen, og har vist seg å kunne motvirke begynnende hørseltap. Dosen bør være 100 mg 2 x daglig.
  • Gingko Biloba hjelper ofte, da det er bevist at det hjelper på mikro kretsløpet. Det har spesielt vist seg effektivt hvis du har sus eller ringing i ørene.
  • Et studie av 72 mennesker med hørselproblemer ble gitt enten Gingko Biloba eller et konvensjonelt middel. Gruppen som fikk Gingko, opplevde mindre ringing i ørene i tillegg til generell bedring av hørselen.
  • N-Acetyl-Cysteine er en aminosyre som får større og større oppmerksomhet. Det har vært undersøkelser som har vist at N-Acetyl-Cysteine generelt hjelper effektivt på hørseltap. Det hjelper spesielt når hørseltapet skyldes for mye bråk. I tillegg booster N-Acetyl-Cysteine kroppens produksjon av den viktige antioxidanten glutathione. Undersøkelser har vist at folk med lav gluthatione har en tendens til å ha hørselproblemer. 
  • Alfa Lipoic acid er en annen god antioxidant som kan hjelpe ved hørselnedsettelse. Alfa Lipoic acid er både fett-og vannoppløselig. Den kan gjennomtrenge blod-hjernebarrieren, og kan på den måten hjelpe med å forbedre skader fra frie radikaler både i hjernen, ørene og nervesystemet. Det medvirker, som N-Acetyl-Cysteine, til å øke nivået av gluthatione .
  • Acetyl-L-Carnitine er en aminosyre som forhøyer energiproduksjonen i mitochondrierne (cellenes kraftverk). Ettersom du eldes, produserer du mindre og mindre Acetyl-L-Carnitine. Den har i mine senere år vært et skattet tilskudd i mitt daglige kosttilskudd.
  • De to sistnevnte tilskudd Alfa Lipoic Acid og  Acetyl-L-Carnithine arbeider godt sammen. Jeg kan huske at jeg for mange år siden leste en artikkel om at de to produktene tatt sammen var det beste anti-alderdoms middel.
  • En undersøkelse med de to produkter på rotter viste at de rottene som tok begge produktene, ikke bare unngikk hørselnedsettelse, men deres hørsel ble også bedre. 
  • Visse ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler har også vist seg å kunne hjelpe.
  • A-vitaminer er nødvendige for å beholde din hørsel så ta evt. et ekstra tilskudd. Er du gravid, skal du være forsiktig med ekstra tilskudd av dette vitaminet og rådføre deg med din lege.
  • B-vitaminer er også gode ved hørseltap. Sørg for å ta en blandet sterk B-vitaminpille. 
  • C-vitamin kan både beskytte og nedsette skader fra støyfremkalte hørselskader.
  • Sørg også for at du får nok D-vitamin. Især må du være oppmerksom i vinterhalvåret.
  • Husk også E-vitaminet. Det gjør blodet mer lettflytende og har stor betydning for kretsløpet.
  • Zink og selen mangel kan oppstå ved hørselskader, spesielt de aldersrelaterte.
  • Magnesium kan også være nyttig ved hørselnedsettelse, spesielt hvis det kommer av støy. 

Tips

I Norge finnes de Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). Hvis du synes at du mangler litt informasjon, kan du kanskje finne det på deres nettsider: hlf.noEn av mine yndlingsforfattere, den nå avdøde Florence Scovel Shinn, skriver i sin bok ’Dine ord er din tryllestav’ dette om døvhet: ”Døvhet tilsvarer sterk personlig vilje, stahet og et ønske om ikke å høre bestemte ting”. Hun skriver en bekreftelse som man kan bruke mange ganger om dagen:

”Mine ører er åndens ører. Kristuslyset strømmer nå gjennom ørene mine og oppløser all hardhet og all misdannelse.

Jeg hører klart intuisjonens stemme og avlyder den øyeblikkelig.

Jeg hører glade frydefulle budskap”.

Noen av de budskapene vi selv kan sende, er å sende lys og kjærlighet til hele jorden. Det er en lov at lys i mørket fortrenger mørket. Jeg leste nylig i en nydelig artikkel at ”hjertet er sjelens sete”

Vi behøver ikke å gjøre de store armbevegelsene. Det er naturlig i denne tid å føle bekymringer og motløshet. Vi blir oversømmet med nyheter om arbeidsløshet, konkurser og alle former for motgang og synes kanskje at det hele ser ganske håpløst ut. Hvis frykten overmanner deg, så fort deg å forandre din tankebane. Trekk pusten dypt inn og la stress forsvinne og få på den måten fred både i sinn, kropp og sjel. Tenk på noe hyggelig. Etter regn kommer alltid solskinn. Jeg er sikker på at det etter denne tøffe tiden kommer en tid med glede.

Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.