16. mai, 2020  |  Skrevet av Jette Christiansen

Har Juan Carlos I mottatt 100 millioner dollar i bestikkelser?

Sveitsiske anklagere hevder at Juan Carlos I har mottatt 100 millioner dollar av det saudiarabiske kongehus som provisjon i forbindelse med kontrakten med et spansk konsortium som driver høyhastighetstog til Mekka. Hoveddelen av midlene er ment å senere ha blitt overført fra Juan Carlos I’s sveitsiske kontoer til kontoer tilhørende Corinna Larsen. 


Offentligheten hadde ikke kjennskap til denne mulige korrupsjonen da Juan Carlos I tilbake i 2014 valgte å abdisere fra tronen. Da ble det sagt at han mente at den daværende kronprins, Felipe, var klar til å overta posten. Det var sant nok; men katalysatoren var heller at Juan Carlos I var blitt tatt i en rekke uheldige saker. Svigersønnen Iñaki Urdangarins korrupsjon og elefantjakten var uheldig, mens det verste var nok at det kom frem at han hadde hatt et forhold til Corinna Larsen siden 2004. Dette opprørte mange spanjoler, spesielt fordi hensynet til dronning Sofia virket neglisjert. Etternavnet Larsen stammer forøvrig fra Corinnas danske far, mens hun selv har foretrukket å benytte etternavnet zu Sayn-Wittgenstein, et navn hun har fra sitt andre ekteskap med Johann Casimir zu Sayn-Wittgenstein. Paret blev skilt i 2005.

Juan Carlos I har forøvrig vært respektert og avholdt av de fleste spanjoler, spesielt fordi han spilte en avgjørende rolle i gjenopprettelsen av demokratiet efter Francos død.

Tvilsom provisjon for høyhastighetstog?

Juan Carlos I har forøvrig vært respektert og avholdt av de fleste spanjoler, spesielt fordi han spilte en avgjørende rolle i gjenopprettelsen av demokratiet efter Francos død og i avvergelsen av statskuppet på den 23. februar 1981. Han har dessuten vært en aktiv representant for det spanske næringsliv, også da et spansk konsortium blev tildelt del av oppgaven med å føre spanske høyhastighetstog mellom Medina og Mekka i 2011. Ifølge anklagerne hadde de lønnsomme virksomhetene inkludert en ’rabatt’, hvor saudiaraberne som ’takk’ for kongens innsats kunne gi ham 100 millioner dollar, hvilket i skrivende stund tilsvarer ca. 90 millioner euro. Pengene skulle være overført til en konto i den sveitsiske banken Marabaud, tilhørende Lucum Foundation, hvis innehaver er Juan Carlos I.

Anklageren mener imidlertid at disse pengene ble betalt få dager etter at Juan Carlos I hadde besøkt Emiren i Kuwait.

Følg pengene!

Det er de sveitsiske anklagere som har oppsporet pengene, men også den spanske høyesterett arbeider med saken. De mener at midlene i flere omganger har blitt overført fra Lucum Foundation til Corinna Larsen. De første overførslene skulle være foretatt før pengene kom fra saudierne. Disse overførslene er beskrevet som lån. Larsen har beskrevet seg selv til de sveitsiske anklagere som en person som forbinder folk som ønsker å skape bedrifter i Midtøsten. I 2010 tilbakebetalte hun disse lånene, fordi hun hadde mottatt en betaling på 5 millioner dollar fra den kuwaitiske stat for sine ytelser. 

Anklageren mener imidlertid at disse pengene ble betalt få dager etter at Juan Carlos I hadde besøkt Emiren i Kuwait.

Flere overførsler fulgte fra Lucum Foundation. I 2012 blev deres sveitsiske bankkonto lukket, tilsynelatende på grunn av en ny sveitsisk lovgivning om større transparens i den finansielle sektor. Juan Carlos I, som stadig satt på tronen, skrev deretter under papirene på overførselen av de resterende 64,8 millioner euro til Solare Investors Corporation, som skulle tilhøre Corinna Larsen. 

Juan Carlos I, som stadig satt på tronen, skrev deretter under papirene på overførselen av de resterende 64,8 millioner euro.

Kong Felipes og regjeringens reaksjon

Kong Felipe VI har meddelt at han har fraskrevet seg all arv fra sin far, i tillegg til at han har tatt fra Juan Carlos I hans apanasje. Den spanske høyesterett, Audencia Nacional, avventer nå dokumentasjon fra de sveitsiske anklagemyndigheters undersøkelser. Mange politikere mener at man ikke bør distrahere arbeidet med Corona viruset og dets helsemessige, økonomiske og sosiale følger, og kongressen har vedtatt å ikke opprette en undersøkelseskommisjon. Men ettersom kong Juan Carlos I abdiserte, er han ikke lengere juridisk immun og risikerer å bli anklaget. Som innenriksminister Fernando Grande-Marlaska har uttalt, har spanjolene rett til å vite hva Juan Carlos I har gjort eller ikke gjort i denne saken.

Kilder: El País, ABC.

Annonse
Annonse

Siste nytt

Ny lov for byplanlegning på vei

Byggebransjen i gang igjen

Bekymring for de mange små Covid-19 utbruddene

Plaza Mayor utvider sitt designeroutlet

Coronakrisen rammer eiendomsmarkedet

Covid-19: bekymring for nye små utbrudd

Annonse
Annonse

Les også

Tordesillas

Skrevet av Rikke Iuell Printz

Tinto de Verano og andre avkjølende spanske sommerdrikker

Plast-diett – Del 1: Plast-diett på kjøkkenet

Casabermeja – fin småby med Andalucías største arkeologiske frilufts ’museum´

10 gode råd for å unngå hackerne i sommerferien

10 spanske byer

På den andre siden... Hvor ble generasjonsskiftet av?

Annonse

Les også

Baraja española - den spanske kortleken

Skrevet av Sara Laine

Espadrillos

Skrevet av Rikke Iuell Printz

Picassos liv sett gjennom Kunst, kjærlighet og slagene mellom

Skrevet av Jette Christiansen

SHOPPEDILLA

Skrevet av Karethe Linaae
Annonse

Dekker private reiseforsikringer når det er epidemi?

Skrevet av Det Norske Magasinet

Bli palmefadder!

Skrevet av Det Norske Magasinet

Veras Veranda: Havregrynskaker

Skrevet av Natalina Atlanta Bramsted

Nytt fra Sjømannskirken (Juli/August 2020)

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse
Annonse
Annonse