12. november, 2020  |  Skrevet av Franch Hagerup

En stopp hos bilmekanikeren i Cuevas del Becerro

De 1.595 innbyggerne i landsbyen Cuevas del Becerro ca. 10 mil nord for Màlaga støtter hverandre om det går dårlig for naboen. I denne hvite pittoreske landsbyen møter du ekte spansk hjelpsomhet og hjertevarme. De små hvite landsbyene har mye å gi de som våger seg inn i nye og fredelige omgivelser. Ikke bare får du nye opplevelser, men prisene, for eksempel på en middag på en restaurant, er mye rimeligere enn i større byer.  

Møt bilmekanikeren Jesus 

En av de som jobber i Cuevas del Becerro, heter Jesus. Han eier to bilverksteder, ett i Ronda og ett her i landsbyen. Han startet bedriften i 1992 og har i dag fem ansatte fordelt på de to verkstedene. Hvis vi ser bort fra det verkstedstekniske utstyret, er det mange forskjeller mellom bilverksted i Norge og Spania.

Du får deg en stor overraskelse hvis du må ta bilen din på reparasjon hos Jesus. På regningen står det at han tar 24 euro (240 kr) pr time, men for de fleste jobber er det forhåndsprisingen som gjelder, på samme måte som i Norge - bare med den forskjellen at mens man i Norge tar fra 1000 til 1800 kroner timen, tar Jesus 192 kroner.

Selv med denne prisen klager folk over at reparasjonene er for dyre. Nå hører det med til reparasjonspraksisen at de rene merkeverkstedene tar litt mer. Jesus reparerer alle biler. De ansatte tar mekanisk, oppretting og lakkering og begge verkstedene har diagnose apparater. Både rettebenker og sprøyte- og tørkekabin er fra den spanske Spanesi fabrikken som har vœrt brukt i Norge i mange år. 

Foto: Franch Hagerup.

Når du ikke betaler for jobben

Jesus har ca. 40.000 euro utestående fra landsbybefolkningen. Dette kommer av at han gir kreditt, siden det er mange som ikke har penger, men er avhengige av bil. Jesus er snill og sier at hvis de betaler litt hver måned, er det greit. Den spanske moralen kan være ganske forskjellig fra en norsk måte å drive forretning på. Det hører med til historien at de fleste betaler siden den spanske folkesjelen er ærlig, men dessverre er det det alltid noen som prøver å lure seg unna. Da jeg spurte Jesus om han ikke kunne gå til inkasso, forsto han ikke spørsmålet. For akkurat dette er ikke noe du gjør hvis du tilhører en landsby hvor absolutt alle kjenner alle. Prøver du å inndrive gjeld ved masing eller på lovlige sett, mister man ikke bare kunden kravet gjelder, men også alle hans eller hennes slektninger som har bil. Attpå til kan naboene til den som kravet gjelder, også slutte å levere sitt kjøretøy på verkstedet. Selv om du er i din fulle rett, har du ingen mulighet til å hente pengene. Gjør du det, kan det føre til ”kroken på døra”. Det er kanskje vanskelig å forstå for oss nordmenn, men slik er forholdene her i det rurale Andalucía.

Forsikringsselskapene

De spanske verkstedene er i samme bås som de norske, så forsikring er toneangivende med sin prispolitikk for skader som må repareres under forsikringsselskapenes paraply. 25 % av alle skader som Jesus reparerer, kommer fra spansk forsikring. Jesus liker ikke at de spanske forsikringsselskapene skal bestemme prisen, som i mange tilfeller er lavere enn det han egentlig skulle ha hatt for jobben. Hvis han ikke føyer seg, mottar han ingen jobber. Jeg spør om han ikke er egenrådig med to verksteder og uten konkurrenter i landsbyen. Nei, sier Jesus, forsikringen kan faktisk sende bilen til Màlaga hvis jeg ikke følger forsikringsselskapenes priser. 

Brukte dekk

Jesus er enig i at biler skal ha gode dekk, men her selges også bruktdekk, ofte fra Norge. Et nytt dekk i Spania er dyrt sett i forhold til lønningene. Bruktdekk er naturligvis mye billigere, men også farligere å kjøre på. Dekk er visst noe som myndighetene i Spania ikke ofrer så mye oppmerksomhet, selv om dårlige dekk står for en god andel av ulykkesstatistikken i landet.

Annonse
Annonse

Siste nytt

Enda vanskeligere å få bilen på tilsyn

Tornado i Estepona

Covid-19: Andalucía forlenger restriksjonene

Covid-19: Plan for vaksinering av befolkningen er klar

Stor kaos omkring ny skolelov

Black Friday kan slå alle rekorder

Annonse
Annonse

Les også

God vin og mat i Nord-Spania

Skrevet av Det Norske Magasinet

Covid-19: Regjeringens vaksineplan klar

Covid-19: smittetallene stuper i Andalucía

Enda vanskeligere å få bilen på tilsyn

Tornado i Estepona

Covid-19: Andalucía forlenger restriksjonene

Covid-19: Plan for vaksinering av befolkningen er klar

Annonse

Les også

Covid-19: Restriksjonene revurderes på helgen

Skrevet av Det Norske Magasinet

Covid-19: Positiv utvikling i det meste av Spania

Skrevet av Det Norske Magasinet

BBVA kjøper kanskje Banco Sabadell

Skrevet av Det Norske Magasinet

Hvordan spille ansvarlig på Norske online casino?

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse

Covid-19: Restriksjonene begynner å virke

Skrevet av Det Norske Magasinet

Covid-19: Enda en vaksine på vei til Spania

Skrevet av Det Norske Magasinet

Enorm bankfusjon på vei

Skrevet av Det Norske Magasinet

Den nye P.A.D. kalenderen er nå ferdig, så vær klar til 2021 og hjelp samtidig dyrene!

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse
Annonse
Annonse