18. mai, 2020  |  Skrevet av Tom Halvorsen

Birgit Alm – «De fremmede»

- en roman om velferdsflyktninger i Spania

Birgit Alm (f. 1967) vekket oppsikt med den sosialrealistiske debutromanen Endelig skal vi le (2016), som blant annet er solgt til Danmark. I 2018 fulgte hun opp med romanen Ensom planet. For disse to er hun nominert til LOs litteraturpris 2020. I 2020 er hun aktuell med sin tredje roman, De fremmede, som kom i handelen 14. april.

De fremmede er en rå og nådeløs roman om velferdsflyktninger i Spania. Med et bitende satirisk skråblikk tar Alm pulsen på en gjeng vestlige folk som startet på et godt sted, men som har brent broer og havnet utenfor det gode selskap, mennesker som er blitt lovet en lykke som ikke inntreffer. Alm tar menneskenes lengsler på alvor, men hun er ikke redd for å blottstille deres fortapte drømmer, deres forstillelser, seksuelle frustrasjoner, skam og selvforakt.


Birgit, hvor har du hentet inspirasjonen til romanen fra?

Jeg har de siste par årene vært litt frem og tilbake i Álora, en by med ca. 15000 innbyggere, som ligger mellom Malaga og El Chorro. Jeg er frilanser og jobber like gjerne der som hjemme i Oslo. Innimellom har jeg leid meg inn i et kontorfellesskap i Malaga og pendlet med toget. Det er litt som å bo på Eidsvoll og jobbe i Oslo. Álora er en hyggelig, liten by uten særlig turisme, men med mye liv og røre. 

Er romanens handling lagt til Álora?

Romanen handler ikke om Álora, men «en landsby», en hvilken som helst landsby med en borg og et torg, og er uten navn. Álora er både større og mer livlig enn byen i romanen, men jeg har selvfølgelig funnet inspirasjon til mange av karakterene i gatebildet og ellers på min ferd i regionen. 

Kan du røpe litt av handlingen i «De fremmede»?

De fremmede består av et knippe for det meste britiske expats som har valgt Spania som sitt sted, med vekslende hell. De er ikke særlig integrert, og har heller ikke noe mål om å bli det. De har nok med seg selv og hverandre. Det er overvekt av menn, single, skilte og enkemenn. Noen jobber, andre bare får dagene til å gå med sine ulike sysler. Felles for dem, med noen unntak, er at de ikke har noe å reise tilbake til. Oscar angrer, og har i flere år prøvd å selge huset, men det er dårlige tider. Jack venter på å dø. Tom har gitt opp alt, men får en skjellsettende opplevelse denne dagen. Og så videre, og så videre. I sum får vi et bilde av én dag i disse menneskenes liv, fra de står opp til de legger seg. Romanen handler om det å være fremmed i et land, i seg selv og overfor hverandre. 

Har du andre jern i ilden Birgit?

Jeg jobber som korrekturleser og driver et lite forlag i tillegg til at jeg skriver.

Det Norske Magasinets journalist har lest boka og anbefaler den så absolutt – flere vil nok kjenne igjen stereotypene som beskrives i boka, uavhengig av nasjonalitet. Romanen skildrer på en god måte det som også kan være skyggesiden av å flytte til et annet land.

Romanen kan bestilles på nett eller kjøpes hos norske bokhandlere. Den har ISBN-nummer 9788210057632. 

Annonse
Annonse

Siste nytt

Kvalitetsstempel til fire andalusiske byer

Covid-19: stor reduksjon i antall smittede

Costa del Sol jubler over Fase 2

Flere hoteller åpner igjen, men...

Costa del Sol i Fase 2 fra mandag

Restauranter kan være åpne til kl. 03.00

Annonse

Les også

Tro, Håp og Avgiftning

Skrevet av Anni Dahms

Málagas byfest avlyst

Estado de Alarma fortsetter til 21. juni

Kvalitetsstempel til fire andalusiske byer

Covid-19: stor reduksjon i antall smittede

Costa del Sol jubler over Fase 2

Flere hoteller åpner igjen, men...

Annonse

Les også

Flere vaksiner på vei - men ikke før om et år

Skrevet av Det Norske Magasinet

Costa del Sol på vei mot Fase 2

Skrevet av Det Norske Magasinet

Turistsesongen begynner i slutten av juni

Skrevet av Det Norske Magasinet

Spania innfører ny borgerlønn

Skrevet av Det Norske Magasinet

Millioner av spanjoler i økonomiske problemer

Skrevet av Det Norske Magasinet

Obligatorisk å benytte munnbind

Skrevet av Det Norske Magasinet

Hilton Hotel klar for åpning

Skrevet av Det Norske Magasinet

Hotel Gran Vía Logrono

Skrevet av Sara Laine, sara@norrbom.com
Annonse
Annonse