17. mai, 2020  |  Skrevet av Ingvild Mørkved

Alder påvirker lykkefølelsen

Over en million deltakere har blitt spurt angående lykkefølelse. Forskerne konkluderer: 16- og 70-åringer er lykkeligst.

Umiddelbart tenker du kanskje at begynnelsen av 20-årene er den lykkeligste tiden i livet? Man er ung og frisk, studerer gjerne, reiser mye og bruker mye tid på venner. Det er fort gjort å romantisere denne perioden og glemme at for mange er disse årene også preget av bekymringer, usikkerhet, kjærlighetssorg og dårlig økonomi.

Stor studie

Gjennom sju år har forskere ved Office for National Statistics samlet inn svar fra over en million deltakere. De har blitt spurt om når lykkefølelsen har vært sterkest, og når den har vært minst tilstedeværende gjennom livet. Deltakerne fikk også spørsmål knyttet til selvfølelse, angst og bekymringer. Undersøkelsen viser at det å ha jobb, partner og god helse er blant de avgjørende faktorene som sikrer et godt fundament for livslykke. Høyere utdannelse og hvorvidt man eier sitt eget hjem spiller også en stor rolle for hvordan man har det.

Å bli voksen går hardt utover lykken, og lykkefølelsen daler allerede når vi har passert 16 år. Analyserer man resultatene videre finner man noen kortvarige lykkestigninger i løpet av tjueårene, mens det blir markant bedre etter man har fylt 50 år. Da stiger lykkekurven jevnt, til man når toppen ved 70-årsalderen. Forskerne konkluderer med at vi er lykkeligst når vi er 16 og 70 år. 

Frihet uten forpliktelser

Hvorfor er man mer lykkelig som 16-åring? Ekspertene peker på faktorer som forelskelse, vennskap og at man ikke har de samme forpliktelsene som senere i livet. Selvsagt kan tenårene være tøffe, men noen fellesnevnere er det. Mange er spente og nysgjerrige på livet som ligger foran en, ser muligheter i sitt eget potensiale, og selv om man ikke har mye penger har man relativt få utgifter. De fleste bor hjemme og har lite ansvar eller store bekymringer. Mange 16-åringer føler seg allerede «erfarne og voksne», i og med at de har fått en frihet de ikke hadde som barn. 

God tid

Ifølge studien øker lykkefølelsen vår når vi passerer 50 år, og når en topp når vi er 70 år. Det overrasker ikke ekspertene. Mange har levd et godt liv og kan nyte det de har uten å strebe etter mer. Jaget etter det siste og nyeste er ikke lenger så framtredende. Mange har rukket å pensjonere seg og opplever ikke like mye stress som tidligere i livet. Det kan gi mer tid til å pleie parforhold, vennskap, fritidsinteresser, familie og barnebarn. 

Unge og eldre kan sammenlignes

Lykkefølelsen ligger gjerne forankret i at man ikke behøver å stresse mye, og kan senke skuldrene i forhold til krav og ansvar. Både 16- og 70-åringen kjennetegnes ved at de har høy grad av frihet samtidig som de har få forpliktelser og kan konsentrere seg om hva de liker å gjøre. 

Bli lykkeligere

Selv om du lever et travelt liv, og ikke føler du scorer høyt på lykkefølelse er det mye du selv kan gjøre for å bli mer lykkelig. Hemmeligheten bak lykkefølelsen er ikke at du må være 16 eller 70 år. Mennesker blomstrer og trives når de opplever trygghet, sikkerhet og muligheten til å leve ut sitt potensiale. Det kjennetegner både 16-åringen og 70-åringen, men kan også oppnås i andre perioder av livet.

3 Lykketips 

  1. Omgi deg med mennesker du liker. De som drar deg opp og ikke trykker deg ned.
  2. Gjør det du liker å gjøre. Fyll livet ditt med innhold og aktiviteter som gir deg energi.
  3. Finn en jobb du liker. Trivsel og mening fremfor status.

Livstilfredshet =

20 prosent personlighetsgener + 10 prosent andre gener + 70 prosent miljøfaktorer


5 om dagen:

  1. Knytt bånd
  2. Vær oppmerksom
  3. Vær aktiv
  4. Fortsett å lære
  5. Gi

Kilder: Forskning.no, Office for National Statistics, Napha.

Annonse
Annonse

Siste nytt

Ny lov for byplanlegning på vei

Byggebransjen i gang igjen

Bekymring for de mange små Covid-19 utbruddene

Plaza Mayor utvider sitt designeroutlet

Coronakrisen rammer eiendomsmarkedet

Covid-19: bekymring for nye små utbrudd

Annonse
Annonse

Les også

Tordesillas

Skrevet av Rikke Iuell Printz

Tinto de Verano og andre avkjølende spanske sommerdrikker

Plast-diett – Del 1: Plast-diett på kjøkkenet

Casabermeja – fin småby med Andalucías største arkeologiske frilufts ’museum´

10 gode råd for å unngå hackerne i sommerferien

10 spanske byer

På den andre siden... Hvor ble generasjonsskiftet av?

Annonse

Les også

Baraja española - den spanske kortleken

Skrevet av Sara Laine

Espadrillos

Skrevet av Rikke Iuell Printz

Picassos liv sett gjennom Kunst, kjærlighet og slagene mellom

Skrevet av Jette Christiansen

SHOPPEDILLA

Skrevet av Karethe Linaae
Annonse

Dekker private reiseforsikringer når det er epidemi?

Skrevet av Det Norske Magasinet

Bli palmefadder!

Skrevet av Det Norske Magasinet

Veras Veranda: Havregrynskaker

Skrevet av Natalina Atlanta Bramsted

Nytt fra Sjømannskirken (Juli/August 2020)

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse
Annonse
Annonse