17. desember, 2019  |  Skrevet av Rikke Luell Printz

Caravaca de la Cruz, miraklenes by... Verdens 5. helligste by

Fra Castillo de Santa Cruz ser vi utover verdens 5. helligste by. Bare Jerusalem, Roma, Santiago de Compostela og Santo Toribio de Liébana er mer hellig. Vel og merke sett med katolske øyne. Under oss ligger den gamle middelalderbebyggelsen langs smale gater og rundt pittoreske torg. Bak oss er kirken, El Santuario, med sin vakre røde marmorfasade. I et separat lite rom inni kirken står det legendariske korset, La Vera Cruz; det sanne korset.
 
Både iberere, romere og maurere har satt sine spor i Caravaca de la Cruz, ofte kalt bare Caravaca, som i dag har drøye 26.000 innbyggere. Byen ligger i Murcia-regionen, bare noen mil fra grensen mot Andalucía. Opprinnelsen til borgen er islamsk (fra det 10. og 11. århundre), men har siden gjennomgått en rekke forandringer for å tilpasses ulike behov.
 

Miraklenes by...

Det var bak disse murene, hvor muslimene holdt de kristne som fanger, at det skjedde et mirakel i 1232. En arabiske hersker, den vitebegjærlige Abu Zeid, fikk overtalt en prest som satt i fangenskap til å holde en gudstjeneste med nattverden slik at han kunne se hvordan det foregikk. Presten svarte at han ikke kunne gjøre dette uten et kors. Umiddelbart kom det to engler flygende med et kors mellom seg. Abu Zeid ble så overveldet over det han så at både han og hans familie konverterte til kristendommen umiddelbart.
 
Mange katolikker har dette korset, som skal inneholde en bit fra Jesu kors, som et endelig mål for sin pilegrimsferd. Denne legenden, og ikke minst det doble korset, er et viktig tema i byens fargeglade ”maurere mot kristne”-fiesta som feires den første uken i mai hvert år.
 
Også hester er med i prosesjonene. Da maurerne holdt de kristne som fanger så ble drikkevannet deres forgiftet. Modige spanjoler klarte imidlertid å rømme, og kom etter en stund tilbake på hesteryggen med store mengder vin. Vinen ble blandet med det forgiftede vannet som dermed ble rent. Slik reddet de sine medborgere fra å tørste i hjel. Dette feires med en spesiell dag, Dia de Caballos del Vino, under den årlige fiestaen. Vakkert dekorerte hester galopperer opp de bratte bakkene mot borgen med rytteren løpende ved siden av seg, et spektakulært syn!
 

Severdigheter

Caravaca har mye å vise frem til sine besøkende. Tyrefekterarenaen, Plaza de Toros, er bygget på ruinene av et gammelt fransiskaner-kloster. Den ble bygget i 1880 og renovert i 1926, her arrangeres mange aktiviteter i tillegg til tyrefekting. Den gamle kirken, La Soledad, er nå arkeologisk museum, her finnes noen av de eldste gjenstander etter romerne som er funnet i Spania. Caravaca har også et lite, vakkert museum for etnisk musikk, Museo de la Música Étnica de Barranda, med mye informasjon og mange interessante instrumenter.
Byen er omgitt av vakker natur, og vandrere og naturelskere fra hele verden finner veien til områdene rundt byen. Det mest besøkte er Fuentes del Marques som ligger, godt skiltet, noen kilometer utenfor byen.
 
Vi avslutter vårt besøk ved det lille sekskantede tempelet, El Templete, som også blir kaldt El Bañadero, badet. Her rengjøres det hellige korset hvert år 3. mai, og vannet sprutes deretter utover mennesker og dyr for å sikre alle et godt liv. Vi håper det er litt «hellighet» igjen i vannet og dynker oss her og der. Dessuten har vi kjøpt en amulett, det doble korset, som nå henger rundt halsen vår. Det skal verne oss mot farer, motgang og sykdom. Fremtiden ser lys ut...
 

Fakta

Caravaca de la Cruz ligger nord-vest i Murica-regionen, bare noen mil fra grensen mot Andalucia. Avstanden mellom Carava de la Cruz og Granada er ca 220 km. Byen har har drøyt 25.000 innbyggere og er verdens 5. mest hellige by, sett med katolske øyne.
 www.turismocaravaca.com
 
Annonse
Annonse

Siste nytt

Ruta del Sol kommer til Mijas

AL-Thani fjernet - Malaga CF styres nå av en administrator

Mellom 50 og 100 narkotikamafiaer på Costa del Sol

Stort forretningsprosjekt til Málaga

Ny landingsplass for helikopter

På skøjter for Cudeca

Annonse

Les også

Hotel Villa Padierna blant de beste i verden

Skrevet av Det Norske Magasinet

Direktefly mellom Málaga og Tel Aviv

Ruta del Sol kommer til Mijas

AL-Thani fjernet - Malaga CF styres nå av en administrator

Mellom 50 og 100 narkotikamafiaer på Costa del Sol

Stort forretningsprosjekt til Málaga

Ny landingsplass for helikopter

Annonse

Les også

Bli Bedre – med Osteopat DO Helge Skåtun

Skrevet av Det Norske Magasinet

Norsk TV er tilbake på Costa del Sol

Skrevet av Det Norske Magasinet

Store nyheter fra The White House Marbella

Skrevet av Det Norske Magasinet

Designa Køkken — samme stil, samme selskap, nye lokaler

Skrevet av Det Norske Magasinet

Claudia Lonsdale Nøss (beauty terapaut) åpner nå i Calahonda

Skrevet av Det Norske Magasinet

Et liv dedikert til rovfugler

Skrevet av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Meksikansk storsvindler arrestert i Marbella

Skrevet av Det Norske Magasinet

Debatt om aktiv dødshjelp

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse
Annonse