17. desember, 2019  |  Skrevet av Rikke Luell Printz

Caravaca de la Cruz, miraklenes by... Verdens 5. helligste by

Fra Castillo de Santa Cruz ser vi utover verdens 5. helligste by. Bare Jerusalem, Roma, Santiago de Compostela og Santo Toribio de Liébana er mer hellig. Vel og merke sett med katolske øyne. Under oss ligger den gamle middelalderbebyggelsen langs smale gater og rundt pittoreske torg. Bak oss er kirken, El Santuario, med sin vakre røde marmorfasade. I et separat lite rom inni kirken står det legendariske korset, La Vera Cruz; det sanne korset.
 
Både iberere, romere og maurere har satt sine spor i Caravaca de la Cruz, ofte kalt bare Caravaca, som i dag har drøye 26.000 innbyggere. Byen ligger i Murcia-regionen, bare noen mil fra grensen mot Andalucía. Opprinnelsen til borgen er islamsk (fra det 10. og 11. århundre), men har siden gjennomgått en rekke forandringer for å tilpasses ulike behov.
 

Miraklenes by...

Det var bak disse murene, hvor muslimene holdt de kristne som fanger, at det skjedde et mirakel i 1232. En arabiske hersker, den vitebegjærlige Abu Zeid, fikk overtalt en prest som satt i fangenskap til å holde en gudstjeneste med nattverden slik at han kunne se hvordan det foregikk. Presten svarte at han ikke kunne gjøre dette uten et kors. Umiddelbart kom det to engler flygende med et kors mellom seg. Abu Zeid ble så overveldet over det han så at både han og hans familie konverterte til kristendommen umiddelbart.
 
Mange katolikker har dette korset, som skal inneholde en bit fra Jesu kors, som et endelig mål for sin pilegrimsferd. Denne legenden, og ikke minst det doble korset, er et viktig tema i byens fargeglade ”maurere mot kristne”-fiesta som feires den første uken i mai hvert år.
 
Også hester er med i prosesjonene. Da maurerne holdt de kristne som fanger så ble drikkevannet deres forgiftet. Modige spanjoler klarte imidlertid å rømme, og kom etter en stund tilbake på hesteryggen med store mengder vin. Vinen ble blandet med det forgiftede vannet som dermed ble rent. Slik reddet de sine medborgere fra å tørste i hjel. Dette feires med en spesiell dag, Dia de Caballos del Vino, under den årlige fiestaen. Vakkert dekorerte hester galopperer opp de bratte bakkene mot borgen med rytteren løpende ved siden av seg, et spektakulært syn!
 

Severdigheter

Caravaca har mye å vise frem til sine besøkende. Tyrefekterarenaen, Plaza de Toros, er bygget på ruinene av et gammelt fransiskaner-kloster. Den ble bygget i 1880 og renovert i 1926, her arrangeres mange aktiviteter i tillegg til tyrefekting. Den gamle kirken, La Soledad, er nå arkeologisk museum, her finnes noen av de eldste gjenstander etter romerne som er funnet i Spania. Caravaca har også et lite, vakkert museum for etnisk musikk, Museo de la Música Étnica de Barranda, med mye informasjon og mange interessante instrumenter.
Byen er omgitt av vakker natur, og vandrere og naturelskere fra hele verden finner veien til områdene rundt byen. Det mest besøkte er Fuentes del Marques som ligger, godt skiltet, noen kilometer utenfor byen.
 
Vi avslutter vårt besøk ved det lille sekskantede tempelet, El Templete, som også blir kaldt El Bañadero, badet. Her rengjøres det hellige korset hvert år 3. mai, og vannet sprutes deretter utover mennesker og dyr for å sikre alle et godt liv. Vi håper det er litt «hellighet» igjen i vannet og dynker oss her og der. Dessuten har vi kjøpt en amulett, det doble korset, som nå henger rundt halsen vår. Det skal verne oss mot farer, motgang og sykdom. Fremtiden ser lys ut...
 

Fakta

Caravaca de la Cruz ligger nord-vest i Murica-regionen, bare noen mil fra grensen mot Andalucia. Avstanden mellom Carava de la Cruz og Granada er ca 220 km. Byen har har drøyt 25.000 innbyggere og er verdens 5. mest hellige by, sett med katolske øyne.
 www.turismocaravaca.com
 
Annonse
Annonse

Siste nytt

Goya-utdelingen til Málaga

Andalucía satser stort

Arabere vil renovere for seks millioner euro

Ny regjering på plass

Nå blir det lettere å bygge i Fuengirola

VTC-er på fremmarsj i Málaga

Annonse

Les også

ITV-anleggene kollapser

Skrevet av Det Norske Magasinet

Pensjonen øker

Goya-utdelingen til Málaga

Málaga Europeisk Idrettshovedstad 2020

På den annen side... Lærer vi noensinne å leve livet?

Marokkos blå perle

Nordic Muebles feirer 15-års jubileum

Annonse

Les også

Nytt fra Sjømannskirken (Januar 2020)

Skrevet av Det Norske Magasinet

Det myldrende livet

Skrevet av Det Norske Magasinet

Velkommen til Det Norske Magasinets januar-utgave 2020!

Skrevet av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Andalucía satser stort

Skrevet av Det Norske Magasinet

Arabere vil renovere for seks millioner euro

Skrevet av Det Norske Magasinet

Ny regjering på plass

Skrevet av Det Norske Magasinet

Nå blir det lettere å bygge i Fuengirola

Skrevet av Det Norske Magasinet

VTC-er på fremmarsj i Málaga

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse
Annonse