Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norsk Ildsjel: Karethe Linaae – Fra Sandefjord til Vancouver til Ronda
Hun har vært livsstils journalist i Paris, filmkorrespondent i Montreal og manusforfatter i Los Angeles. Rett før jul 2012 flyttet hun og mannen fra Vancouver til Ronda, en liten by i indre Andalucía. ”Vi flyttet fra en storby med flere millioner innbyggere til en landsby med bare noen tusen folk,” forteller Karethe Linaae entusiastisk. For sånn er hun. Entusiastisk i alt hva hun sier og foretar seg. Det umulig å ikke bli smittet av nærværet av en slik person. Språket er flyende norsk med enkelte streif av Vancouver-engelsk, når utrykkene ikke melder seg hurtig nok på bokmål under dagens intervju, men spansken halter bestemt ikke etter. ”Det viktigste for meg da vi flyttet til Spania var å lære meg språket og involvere meg i lokalsamfunnet, så vi integrerte oss så raskt som vi bare kunne,” forteller Karethe og utbryter straks: ”I går ble jeg visepresident for en ny organisasjon som heter Asociación por los Caminos Públicos de de la Serranía de Ronda,» og demonstrerer dermed at hun er godt innlemmet blant lokale ‘rondeños’.
 

Jeg flyttet fra en storby med flere millioner innbyggere til en landsby med bare noen tusen folk.

 
 
 
 

Et liv i filmbransjen

Karethe har arbeidet i film, TV- og reklamebransjen det meste av sitt liv. Hun har vært set-designer på Colgate, Barbie dukker, Pepsi reklamer − listen er lang. ”Man kan bli trett av å jobbe med reklamekampanjer hvor man skaper et kunstig behov for alle mulige produkter.” Hun hadde en sterk trang til å bruke sine evner på noe som virkelig gjorde en forskjell og dedikerte gradvis mer tid til velgjørende arbeide. Sammen med en syd-afrikansk regissør skapte hun organisasjonen Art for AIDS Orphans som støttet Nelson Mandelas arbeid. Før Karethe forlot Canada jobbet hun også som freelance skribent for WWF og kommunikasjons og PR ansvarlig for Canadian Network for International Surgery.
 
”Da vi kom til Ronda satte jeg alt inn på å skrive, noe som jeg virkelig brenner for,” forteller Karethe. I starten av året ble hennes første bok utgitt i USA – Casita 26 – Searching for a Slice of Andalusian Paradice. Boken er nå del av det amerikanske Library of Congress biblioteket og er tilgjengelig på Amazon. ”Det er den først boken om Ronda som er skrevet fra en utlendings synspunkt, som ikke er en turistguide», sier Karethe og viser igjen sin enorme drivkraft og engasjement i lokalsamfunnet: ”Det holdes en årlig bokmesse i Ronda, hvor jeg også ble invitert å delta. Da jeg så det lille lokalet på forhånd, forsikret arrangøren meg at det ville være mer enn tilstrekkelig, fordi bokmesser bare tiltrekker en håndfull publikum. ’Watch me!’ sa jeg til henne. ”Over 300 mennesker troppet opp og det bare ståplasser i gangen igjen.” forteller Karethe og tilføyer at det dessverre er få av lokala-befolkningen som kan lese boken hennes, siden den er skrevet på engelsk. ”Men de møtte opp allikevel for å støtte meg, og nå jeg arbeider med å få boken oversatt til både spansk og norsk.”

 

La Casita

Undertittelen på Karethes bok er ‘a Slice of Andalusian Paradise’ og det var nettopp hva hun og mannen hennes søkte etter da de var på husjakt. Det var litt av en tilfeldighet at de endte opp i Ronda. De hadde reist rundt i Spania våren før og bestemte seg for å stoppe i Ronda på feriens siste dag. Det regnte og blåste, men de følte at byen hadde noe magisk over seg. «Da vi kom tilbake til Spania 6 måneder senere med alt vi eide i 4 kofferter bestemte vi oss for å starte vår letning etter vårt Andalusiske paradis i Ronda. Hver gang vi kom tilbake til byen, fikk vi en slags ‘hjemmefølelse’. Huset vi bor i ligger i den historiske delen av Ronda. Faktisk er nabolaget vårt en gammel arabisk gravplass. Alle vi kjenner som har gravd på tomtene deres, har funnet knokler eller arkeologiske rester fra Romerne,» forteller Karethe og tilføyer at det blant annet var av den grunn at det tok hele to år å få byggetillatelsen for å restaurere deres lille hus eller ’casita’. «Den andre delen av årsaken er naturligvis det spanske byråkratiet. Ronda er en liten by med mange offentlige ansatte som må rettferdiggjøre deres arbeid med å ha masse papirer på pultene deres. Jeg har ikke sett slike papirbunker siden jeg var i India”…
 

Masser av skriverier

Karethe er en aktiv person som ønsker å utforske alle hjørner av Spania for inspirasjon og opplevelser. ”Jeg mangler ikke emner, men bare tid,” ler Karethe, som har nok av prosjekter på gang. For tiden holder hun på å søke på kunster stipendium til et større historisk verk og hun vil også gjerne skrive en etterfølger til Casita 26. ”Jeg er enormt motivert til å skrive. Jeg vil gjerne vise utlendinger som kommer til Spania at det er så mye mer å oppleve her i landet, hvis man kommer seg litt vekk fra stranden og golfbanen.” Karethe har skrevet mer enn 150 historier fra syd Spania og bidrar også med artikler til Det Norske Magasinet fra hennes ‘adopterte hjemland’, som hun kaller det. «Jeg ønsker å inspirere andre til å reise og prøve nye ting,» blir de avsluttende ord fra Karethe Linaae.
 
Du kan finne mer informasjon om Karethe Linaae på hennes nettside www.snobb.net
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com. Foto/Video Simon Goltermann & Mugge Fischer

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.