22. oktober, 2019  |  Skrevet av Ingvild Mørkved

Kystperlen Nerja

For 20 år siden var byen Nerja en godt bevart hemmelighet. Nå valfarter nordmenn til kystperlen. Og det med god grunn. Nerja er postkortvakker og har massevis av sjarm.

Byen ligger rundt 50 km øst for Málaga, og har omlag 20 000 innbyggere. I sommermånedene bugner den lille byen i tillegg over av titusentalls turister. Der andre byer på Costa del Sol er preget av masseturisme og høye blokker, har man i Nerja lagt vekt på å beholde den vakre arkitekturen. Det gjør at du kan nyte synet av hvite hus som slynger seg oppover åssidene langs de mange strendene. Byen yrer av liv året rundt takket være den gode blandingen av både spanske og utenlandske fastboende og turister. I byen går forretnings- og dagliglivet sin vante gang, i gamlebyen med sine trange gater og mange småbutikker surrer fastboende og turister om hverandre, og nede ved strendene og promenaden ligger restauranter, hoteller og barer i alle prisklasser.


Spennende grotter


Nerjas historie strekker seg langt tilbake i tid. I 1959 oppdaget lekende barn dryppsteinhuler i nærheten av byen. Her fant man både knokler, verktøy, keramikk og malerier, og man anslår at hulene var bebodd allerede 20 000 år f.Kr. Nå er disse dryppsteinsgrottene en av de mest besøkte severdighetene i Spania. I hulene kan man se det man tror er verdens største stalaktitt – en dryppstein som måler 70 meter. En spasertur i de fire store hulene som utgjør en sammenhengende helhet på størrelse med en katedral tar ca. en time.
 
Grottene er ikke bare en turistattraksjon, men også en glimrende konserthall. Den såkalte ‘Sala de la Cascada’ (Fossens Sal) er også godt kjent som ‘Sala de Ballet’ (Balletsalen), og blir ofte brukt til blant annet forestillinger, og det er her den årlige internasjonale festivalen for musikk og dans i Nerja går av stabelen. Vel verdt et besøk.


Fantastisk utsikt


Selve Nerja sentrum er ikke stort, men det er allikevel innholdsrikt. Smale gater med en rekke små butikker og restauranter som smyger seg langs husveggene. Midt i byen ligger Balcón de Europa (Europas balkong), en stor og åpen plass som strekker seg på en klippe utover havet. Det gir fantastisk utsikt over to nydelige strender og hvitmalte hus, samt fjellkjeden Sierra de Almijara bakenfor. Her finnes også et par 400 år gamle kanoner som vitner om at det på stedet en gang lå en borg til forsvar mot sjørøvere som herjet kysten.
 
Det sies at navnet Balcón de Europa ble foreslått av kong Alfonso XII, som besøkte området i 1885 i forbindelse med en jordskjelvskatastrofe, og at han ble helt trollbundet av utsikten. Historiske dokumenter har senere vist at navnet eksisterte før kongens besøk.


Behagelig klima


Området har mikroklima som gjør stedet solrikt med kjøligere sommer og varmere vinter, sammenlignet med resten av regionen. Nerja ligger nemlig i le av fjellområdet Sierra Almijara. Dette gjør at man kan dyrke subtropiske frukter som pasjonsfrukt og avokado, og klimaet har tiltrukket seg mange utenlandske fastboende.


Nydelige strender


Det skal visstnok være til sammen 9 km strender i og rundt Nerja. Her kan du velge om du vil besøke en folkerik eller nærmest folketom strand, og om du vil ha på badetøy eller ikke. Det finnes en strand for alle. På grunn av klippene i og utenfor byen, er området et yndet sted for dykking og snorkling.


Øvrige attraksjoner


Andre attraksjoner som er verdt å få med seg er Ermita y Santuario de Nuestra Senora de las Angustia, et lite, intimt kapell med flere veggmalerier. El Salvador kirken fra 1600-tallet ligger mellom Paseo del Balcón de Europa og Plaza Cavana. I kirken kan du se skulpturer av Jomfru Maria og Kristus, ikledd ekte klær.


Uteliv


Nerja yrer av liv på dagtid, og det stilner ikke før i de sene nattetimer. Spesielt på promenaden og i bakgatene og de hyggelige små smugene strømmer det til med folk utover kvelden. Vil du nyte en bedre middag kan Restaurante 34 og Tapas Bar 34 som begge er en del av Hotel Carabeo anbefales. Hotellet har en uslåelig beliggenhet midt i hjertet av Nerjas gamle bydel, og bedre utsikt over havet får du nesten ikke. Restauranten har spesialisert seg på lokale retter fra det tradisjonelle Middelhavskjøkkenet, hvor frukt og grønnsaker kommer direkte fra deres egen økologiske hage. Prisen er litt høyere, men kvaliteten er også tilsvarende god.

I strøket rundt Plaza Tutti Frutti vil musikk av alle slag holde deg våken til langt på natt. Ellers er det rikelig med både restauranter og barer. Her er det virkelig noe for enhver smak, enten du vil ha en rolig kveld eller danse natten lang.


Om Nerja


Nerja (maurisk Narixa – rik kilde) er en kommune og en by i Spania. Kommunen Nerja består av byen Nerja og tettstedet Maro.
Nerja ligger i landskapet Axarquía ved Costa del Sol i provinsen Málaga i Andalucía, rundt 50 km øst for byen Málaga. Kommunen har rundt 20 000 innbyggere, og om sommeren besøkes byen av titusentalls turister i tillegg.
Grottene i Nerja: www.cuevadenerja.es
Annonse
Annonse

Siste nytt

Goya-utdelingen til Málaga

Andalucía satser stort

Arabere vil renovere for seks millioner euro

Ny regjering på plass

Nå blir det lettere å bygge i Fuengirola

VTC-er på fremmarsj i Málaga

Annonse

Les også

ITV-anleggene kollapser

Skrevet av Det Norske Magasinet

Pensjonen øker

Goya-utdelingen til Málaga

Málaga Europeisk Idrettshovedstad 2020

På den annen side... Lærer vi noensinne å leve livet?

Marokkos blå perle

Nordic Muebles feirer 15-års jubileum

Annonse

Les også

Nytt fra Sjømannskirken (Januar 2020)

Skrevet av Det Norske Magasinet

Det myldrende livet

Skrevet av Det Norske Magasinet

Velkommen til Det Norske Magasinets januar-utgave 2020!

Skrevet av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Andalucía satser stort

Skrevet av Det Norske Magasinet

Arabere vil renovere for seks millioner euro

Skrevet av Det Norske Magasinet

Ny regjering på plass

Skrevet av Det Norske Magasinet

Nå blir det lettere å bygge i Fuengirola

Skrevet av Det Norske Magasinet

VTC-er på fremmarsj i Málaga

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse
Annonse