Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kan en Bitcoin bli verdt 100.000 dollar? Er kryptovaluta en boble? Krasjer dollaren? Gjør aksjemarkedet?

Kan en Bitcoin bli verdt 100.000 dollar? Er kryptovaluta en boble? Krasjer dollaren? Gjør aksjemarkedet?

Ingen vet det!

Om dollaren og aksjemarkedet krasjer eller ikke er det selvfølgelig eksperter som har en mening om basert på erfaring, tendenser og muligheten for politisk manipulasjon. Sistnevnte kaller man også planøkonomi – altså et marked, som ikke styres av tilbud og etterspørsel, men av sentralstyring, foretatt av stater, nasjonalbanker og mektige lobbyister.
Nettopp det var en av de vesentlige årsakene til at Satoshi Nakamoto i 2008 ga ut en bok og lanserte verdens første kryptovaluta, Bitcoin (digital valuta kalles kryptovaluta pga. den krypteringsprogrammeringen som benyttes med hensyn til sikkerheten). En spennende historie om et prosjekt som har potensiale til å endre verden, basert på en teknologi som ser ut til å bli mer samfunnsendrende enn internett. Men den historien tar vi en annen gang.
 
Faktum er at kryptovaluta, digitale ‘aksjer’ og blokk-kjedeteknologien allerede har erobret store deler av verden – i hvert fall antas det at over 50 % av jordens befolkning kjenner til f.eks. Bitcoin, mens det fremdeles kun er rundt 1 % som kan forklare hva det er, og som selv eier Bitcoins.
Flere og flere digitale valutaer ser dagens lys (i skrivende stund er det 1.960 forskjellige kryptovalutaer på markedet (kilde: www.coinmarketcap.com), og flere og flere varer og tjenesteytelser, f.eks. reiser (Expedia m.fl.) kan kjøpes for kryptovaluta. Men viktigst av alt: Vi kan foreta betalinger til hvem vi vil, når vi vil, uten fordyrende mellomledd. – Og det er det flere og flere som gjerne vil gjøre.
Grensen for stilltiende aksept av kontroll og sentralstyring er snart nådd.
 

Stikk hull på ‘tvilsboblen’

Den neste krypto-boomen er i gang – sikkert den siste før bransjen blir allment akseptert som en etablert global industri.
Siden Bitcoin kom på markedet i 2009, har det vært en boom fire ganger – hver bølge større enn den forrige.
I 2017 så vi det første egentlige krypto-boom (vær oppmerksom på om det snakkes om hele kryptomarkedet eller kun Bitcoin), hvor Ethereum og hundrevis av andre digitale valutaer eksploderte i verdi. Det resulterte i de høyeste avkastningene i finansverdenens historie. Bitcoins investeringsavkastning var i 2017 +1611 %, Ethereums +9181 % og Ripples XRP + 33753 %. Boomen skapte hundrevis av kryptomillionærer.
I løpet av 2018 har Bitcoinmarkedet konsolidert seg på en bunn rundt USD 6.000. De andre digitale valutaene følger for det meste Bitcoins kurver, men flere av dem har fått temmelig store fall i år.

 

Bitcoins prisutvikling

Prisen ser flat ut frem til 2017, hvor den eksploderte, men faktisk var de tre forrige boomene like ekstreme og spennende – og hver gang eksepsjonelt mye større enn den tidligere.
Krypto er igjen på vei mot en ny boom, drevet av to nye investorgrupper: detalj-investoren (privat, ikke-profesjonell investor) og institusjonene; pensjonsfond, virksomheter, osv. Hver nye syklus bringer nytt blod til bransjen; programører, iverksettere og investorer, som muliggjør ytterligere utvikling av økosystemet, og dermed infrastrukturen.
Vi kjenner alle til Amazon som en av verdens største innen netthandel, og om man ser på deres historiske kurve ligner den til forveksling Bitcoins kurve: En god idé lanseres, men kun ganske få kjenner til den og har behov for den. På midten av 90-tallet handlet vi fremdeles i de lokale butikkene. Når vi så smått begynte å få øynene opp for internetts lovende handelsplattform, ja så var infrastrukturen ikke til stede; det var grenser for hva et 56k modem kunne klare. Men plutselig skjøt det fart, og i dag er Amazon verdsatt til 1 billion USD. Samme kurve (S-kurven) har internett, og telefonen, flyreisene, fjernsynet, kredittkortet… All ny teknologi følger tilsynelatende samme kurve, og det kommer Bitcoin, blokk-kjeden og de beste av de øvrige digitale valutaene (kalt altcoins) også til å gjøre.
 
Så mon tro om ikke det snarere er bankene, som de ser ut i dag, som utgjør den boblen som kryptobransjen stikker hull på?
 

Hva kan Bitcoin bli verdt?

Det korte svaret er: Aner det ikke!
Samtidig er det ikke grenser for hva en Bitcoin kan bli verdt. Et meget begrenset antall (maks. 21 millioner Bitcoins) med en potensiell enorm etterspørsel… Vi snakker om internetts gull – eller Picasso-malerier om man vil. Enda er det ikke et aktivum med stor anvendelighet (handel), men mer et ’store of value’ aktivum – altså vil mange nok oppbevare sine Bitcoins og vente på at verdens milliardærer vil ha tak i dem.
En ny teknologi, Lightning Network, som man legger ned over Bitcoins blokk-kjede, ferdig-testes for snart å gjøre handel med Bitcoin langt mer effektiv – og så har vi plutselig en mynt med stor anvendelighet.
Frykten for at ’toget skal gå’ (kalt FOMO: Fear of Missing Out) er også en vesentlig faktor, men jeg tror at den kommende reguleringen, f.eks. beskatningsregler, vil skape trygghet, og dermed tiltrekke den helt store gruppen av private investorer, som er leie av de konvensjonelle bankenes investeringstilbud, transaksjonsgebyrer og toppstyring av mulighetene for å bruke våre egne penger som det passer oss.
Selv små investorer kan bli meget velstående på dette markedet, og når mainstream medier først begynner å skrive om det, ja så… Inntil videre har mediene hovedsakelig skjelt ut Bitcoin, og det samme har regjeringer og banker – båret frem av en frykt for en utvikling som kan sage over grenen de sitter på. Ene og alene derfor er det nok smart å holde et øye med dette her.
Og så er det pensjonsfond, formueforvaltere, store bedrifter og banker (disse har allerede i stor stil kjøpt opp Bitcoin), som står klar til å være med.
1 million USD for én Bitcoin låter litt for vilt, men det gjør ikke 100.000 USD/Bitcoin. Det lyder som en mulighet innen et par år.

 

Informasjonsmøte

Manglende kunnskap skaper frykt, og det skal ikke være en unnskyldning for ikke å få muligheten til å tjene penger på krypto. Derfor holder vi et uforpliktende informasjonsmøte.
Vi selger ikke noe, men gir deg innblikk i den digitale valutaverdenen, og forteller om Bitcoins historie, blokk-kjedeteknologien, mining av nye Bitcoins, og litt om noen av de andre coins på markedet. 
Ta gjerne med en venn, kollega eller partner og bli med et par gode timer.
Vi gleder oss til å ønske deg velkommen på tirsdag 30. oktober 2018 kl. 18.00 i Torreblanca, Fuengirola.
Påmelding er obligatorisk og senest innen 25. oktober på mail til helle.torreblanca@gmail.com eller på tlf. +34 607 62 91 06.
Har du en gruppe som er interessert i emnet, kommer vi gjerne ut til et arrangement og leverer en times introduksjon (‘Bobler & Bitcoin’, ‘Dine & Mine’, ‘Wine & Mine’, ‘Crypto & Cocktails’…).
 
Av Helle Espensen, Crypto Educator, CryptoTalk Torreblanca

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.