14. februar, 2021  |  Skrevet av Karethe Linaae

5 på gaten - februar 2021

Vaksinen for COVID har kommet til Spania, i alle fall for en del helsepersonell og eldre som bor på pleiehjem. Men hva med resten av befolkningen? Vil vi bli vaksinert før sommeren? Er vaksinene sikre? Og hva skjer hvis man ikke vil bli vaksinert og derfor ikke får immunitetspasset som det nå snakkes om? Vil vi fremdeles kunne bevege oss fritt rundt i landet uten bevis på at vi er vaksinert? Hadde Orwell rett da han skrev om det autoritære fremtidssamfunnet i 1984, bare at han skrev feil år? Vi har spurt fem på gaten hva slags tanker de har rundt COVID vaksinen. 

1.    Når COVID vaksinen er tilgjengelig for deg, vil du ta den? Hvorfor, eller hvorfor ikke? 

2.    Alder, yrke, hjemkommune, geografisk beliggenhet og andre ting kan vœre en bestemmende faktor på når man vil få vaksinen. Når tror du du vil få den? Og vil noen gang hele befolkningen vœre vaksinert? 

3.    Hva er dine tanker om vaksine-passet? Er det greit for deg at alle må vise papirer, eller bringer dette opp spørsmål om autoritet, utelukkelse, utnyttelse og diskriminering.   


Lidia M.O. (42) kunstner

1. Ja, jeg tar vaksinene når det er min tur, fordi jeg stoler på vitenskapen og andre vaksiner har vist seg å redde mange liv oppigjennom årene. 

2. Jeg vet ikke når jeg kommer til å bli vaksinert, kanskje til sommeren? Jeg må bare tro og håpe at hele befolkningen vil ha blitt vaksinert innen årsslutt og at vi iallfall kan tenke på dette som en del av fortiden i 2022. 

3. Jeg har absolutt ingen problemer med å ha et vaksinepass og måtte vise det til myndighetene hvis de ber om det. Det vi erfarer nå er jo en global pandemi, og tiltakene som vedtas er en form for beskyttelse for oss alle. 

Shah Ebrahim (68) pensjonert lege, internasjonal folkehelseforsker 

1. Jeg ser frem til å få min COVID vaksine. Min bror i England som er yngre enn meg, har allerede fått vaksinen sin. Jeg vil vaksinere meg fordi: 1. Det vil redusere min risiko for å dø av COVID. 2. Jo flere mennesker som blir vaksinert, jo snarer vil COVID smitte og dødsfall gå ned, og 3. Dess snarere vil vi kunne jobbe, reise og ha det hyggelig sammen igjen.   2. Hadde jeg vœrt i England, hadde jeg blitt vaksinert i begynnelsen av februar. Siden jeg er i Spania, frykter jeg at det ikke blir før mai eller juni. Jeg er sikker på at det vil ta inntil over sommeren før vi får 80% av befolkningen vaksinert. Veldig få mennesker er immune mot COVID p.g.a. tidligere infeksjoner, og her i Spania er knapt en av ti immune, hvis engang det. Så vaksinasjon er svaret, ikke å vente inntil alle har hatt viruset og enten overlevd eller dødd. 3. Vaksinepass er en av de få måtene vi kan gjøre reiser for jobb og fornøyelse tryggere, mer gjennomførbare og snarere. Jeg sitter heller på et fly hvor alle de andre passasjerene også er vaksinert. Internasjonale reiser har alltid krevd papirer beroende på hvilket land man skal til – pass, gulfeber vaksinasjonspass, bostedsbevis og internasjonalt førerkort, for å nevne noen. Som en farget person opplever jeg følelser av autoritet, utelukkelse, utnyttelse og diskriminering når jeg reiser til visse land, men det stopper meg ikke fra å reise. COVID har stoppet meg fra reising og hvis et immunitetspass er hva som trengs, så er det greit for meg at vi må bruke det.  

Silje Håve Smørvik (27) menighetspedagog i Sjømannskirken 

1. Ja! Jeg ønsker å bidra til trygghet i samfunnet, spesielt for de svakeste. Det er derfor vi har vært med på denne ‘dugnaden’ så lenge, og den fortsetter med at flest mulig av oss tar vaksinen.

      2. Som utsendt arbeidstaker fra Norge er det vanskelig å vite i hvilken kø, og hvor i køen jeg står. Jeg venter tålmodig på at det blir min tur. Jeg håper at når vi kommer dit, er mange nok i befolkningen vaksinert til at vi kan begynne å leve med færre restriksjoner. 

3. Jeg tror vaksine-pass kan bidra til trygghet, men jeg er samtidig skeptisk fordi det vil skape enda flere skiller i samfunnet. Det kan være et nyttig redskap i starten av vaksineringen, men jeg mener at det må i så fall avvikles etter en begrenset periode eller når vi har nådd en viss prosentandel av vaksinerte. 

Richard W. Masson (63) Pensjonist 

1. Ja, jeg vil så absolutt ta den så snart jeg får anledning til det fordi jeg tror at det er et viktig middel i kampen mot ytterligere spredning, og for å beskytte meg selv mot smitte.

2.  Aner ikke når jeg vil bli vaksinert, men jeg håper innen sommeren. Utfra det jeg har sett, tror jeg at Spania vil være et av de siste landene i Europa som vil få hele befolkningen vaksinert. 

3.   Det synes jeg er en meget bra løsning, logisk og absolutt akseptabelt i disse tider. 

Josep Campo Sáez (25) Finansiell Rådgiver

1. For øyeblikket har jeg ikke tenkt å ta vaksinen, siden de har blitt produsert med slik hast at vi ennå ikke kjenner til alle langtidsvirkningene. Men hvis det blir obligatorisk, så tar jeg den.  

2. Vaksinen blir nok ikke tilgjengelig for folk på min alder før slutten av året eller på begynnelsen av 2022, og selv da tror jeg ikke at man blir 100% immun. Kanskje det blir som den vanlige influensaen at man må vaksinere seg årlig mot de forskjellige virusvariantene som dukker opp. 

3. Hvis immunitetspasset betyr at folk kan bevege seg fritt rundt i verden slik som tidligere, har jeg ingen innvendinger mot å vaksinere meg, selv om man ikke kan utelukke at noen vil prøve seg på å profitere på slike dokumenter. At det også kan lede til diskriminasjon mellom de som er vaksinert og de som ikke er det, tviler jeg heller ikke på. Når det er snakk om noe som blir sett på som svart eller hvitt, kan det lett lede til konfrontasjoner mellom folk. 

Annonse
Annonse

Siste nytt

Pablo Iglesias trapper ned

Psykolog-konsultasjoner nær kollaps

Junta de Andalucía finansierer Málagas nye sykehus

Strendene langs Estepona mangler sand

Afrikansk Korall – månedens plante i Málagas botaniske hage

Covid-19: Vaksinasjon av eldre viser gode resultater

Annonse
Annonse

Les også

Første ti millioner spanjoler er vaksinert

Skrevet av Det Norske Magasinet

Enda flere sommerfly til Málaga

Pablo Iglesias trapper ned

Psykolog-konsultasjoner nær kollaps

Junta de Andalucía finansierer Málagas nye sykehus

Strendene langs Estepona mangler sand

Afrikansk Korall – månedens plante i Málagas botaniske hage

Annonse

Les også

Unge på smittetoppen i Málaga-provinsen

Skrevet av Det Norske Magasinet

Ingen Covid-vakter på Andalucías strender i sommer

Skrevet av Det Norske Magasinet

Motorvei planlegges mellom Málaga, Campillos og Ronda

Skrevet av Det Norske Magasinet

Spansk astrofysiker oppdager en ny del av Melkeveien

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse

H&M stenger 30 butikker i Spania

Skrevet av Det Norske Magasinet

AstraZeneca til 60-69 åringer

Skrevet av Det Norske Magasinet

Delte meninger før turistsesongen

Skrevet av Det Norske Magasinet

Massestengning i Marbella

Skrevet av Det Norske Magasinet
Annonse
Annonse
Annonse