15. oktober, 2015  |  Skrevet av Beate Abraham-Nilsen, Clinica NorMed, Elviria.

Spør legen oktober 2015

Beate
Hei Beate!
Jeg er en 68 år gammel mann som – bortsett fra litt høyt kolesterol – ser på meg selv som en frisk kar. Det eneste som til tider kan være ett problem, er at ofte, og særlig i forbindelse med flyturer, ofte får en "dott" i ett eller begge ørene. Denne sitter gjerne i flere dager og kan av og til bli sittende i UKER! "Dotten" er ikke vond, men hørselen er nedsatt. Hva er dette? Og kan jeg gjøre noe for å forhindre at det skjer igjen ved neste flytur?
Hilsen Melvin
 
Hei Melvin!
Ja, dott i øret ved flyturer er helt vanlig, men når den ikke går bort med en gang er det nok mest sannsynlig det vi kaller for tube ventilasjonsforstyrrelse i den eustachiske tuben (øretrompeten).
Jeg forklarer kort om øret og hørsel; Øretrompeten er en trang kanal mellom mellomøret og den øvre delen av svelget, som åpnes naturlig ved gjesping eller svelging. Trykket i mellomøret må utlignes med trykket utenfor for at trommehinnen skal kunne vibrere normalt og for at lyder skal høres klart. Ved dårlig funksjon i øretrompeten, som for eksempel ved forkjølelse og allergi, vil det oppstå trykkforskjell mellom mellomøret og utsiden. Dette sees ofte ved raske trykkforandringer som ved fly/dykking, og resultatet blir en "dott" i øret.
Som regel klarer man selv å utligne "dott" i øret ved å svelge/gjespe. Men når det for deg fortsetter i uker, er det en god grunn for et legebesøk. Du har en tubeventilasjonsforstyrrelse, dvs. øretrompeten din fungerer ikke som den skal. Først og fremst er det viktig å kartlegge om det er en "dott" eller om det er annen patologi, som for eksempel ørevoks, ørebetennelser eller akutt hørselsnedsettelse (sudden deafness).
Behandling av ventilasjonsforstyrrelser av øretrompeten består hovedsakelig av å optimalisere slimhinneforholdene i nesen, dette med saltvannskylling og Otrivin (Rhinovin® i Spania) over kortere perioder. Du informeres om hvordan man utligner trykket (Valsalvas manøver). Legen kan også gi deg en slimhinneavsvellende tablett kombinert med en antihistamin i inntil 7 dager. I noen tilfeller blir det gitt steroider, og ved langvarig klinikk (mer en 3 mnd.) kan legen velge å stikke hull på trommehinnen (paracentese), eventuelt må det legges inn et dren.
En person som har flere episoder med tubeventilasjonsforstyrrelser per år, bør ta et endoskopi i øvre del av svelget. Dette for å utelukke kreft.
I ditt tilfelle Melvin, kan du starte forebyggende før neste flyving, men du bør nok ta turen til legen også. Planlegg i forkant av neste flytur; skyll nesen med saltvann i uken før avreise, gjør ditt ytterste for å gjøre slimhinnene dine glade. Ta et puff med Otrivin før avreise, drikk rikelig med vann på turen og tygg tyggegummi under nedstigning!

God tur, og lykke til!
Beste ønsker; Beate
Annonse
Annonse

Siste nytt

Vinterværet kommer tilbake

Coronaviruset fortsetter å spre seg

Toppen nås først i april

De internasjonale feria-dagene avlyses

Coronaviruset fortsatt ikke under kontroll

Costa del Sol godt forberedt mot coronaviruset

Annonse

Les også

Spania stenger

Skrevet av Det Norske Magasinet

Costa del Sol er godt forberedt

Vinterværet kommer tilbake

6 gode tips for et trygt og behagelig hjemmekontor

Coronaviruset fortsetter å spre seg

Toppen nås først i april

De internasjonale feria-dagene avlyses

Annonse

Les også

Vinterværet kommer tilbake

Skrevet av Det Norske Magasinet

Coronaviruset fortsetter å spre seg

Skrevet av Det Norske Magasinet

Andalucía godt forberedt i kampen mot corona

Skrevet av Det Norske Magasinet

Málaga C.F.-legenden Joaquín Peiró er død

Skrevet av Det Norske Magasinet

Safranduftende vafler - en norsk-spansk fusjon

Skrevet av Sara Laine

Utflukt til Mazagón med besøk i El Rocío og Las Marismas del Odiel

Skrevet av Else Byskov, fotos av Erik Gadegaard og Else Byskov

Jesus hodeduk i Oviedo

Skrevet av Jette Christiansen

Veras Veranda: Sjokolade/Oreo Jordbærkake

Skrevet av Natalina Atalanta Bramsted
Annonse
Annonse