Månedsmagasinet på Costa del Sol
Skrivekonkurranse – 1. premie

Skrivekonkurranse - 1. premie

skrivekonkurranse-top
Vi presenterer vinnerne av Det Norske Magasinets skrivekonkurranse
I januar inviterte Skrivegruppa i Norsk forening i samarbeid med Det Norske Magasinet alle lesere med på skrivekonkurranse. Temaet for tekstene skulle knytte seg til forholdet mellom nordmenn og spanjoler, til møtet mellom våre to kulturer eller situasjoner fra slike møter som har gjort eller gjør inntrykk, – virkelig eller som fiksjon.
Det er kåret tre vinnere som alle får diplom og 100 visittkort i premie.
I aprilnummeret presenterte vi tredjepremievinneren. I forrige utgave, mainummeret, kunne du lese 2. premie-vinneren. Vinneren av skrivekonkurransen ble Stein Winther. Her er hans bidrag.
 
 
Carmen
– hvem er du?
 
”Hør du min grønne dame – Havets Dronning – hvem er du? Hva er det du speider etter? Du står der dag ut og dag inn, hele tiden vendt mot havet. Folk kommer og går, de hilser, gjør korsets tegn og legger blomster ved dine føtter. Jeg undres.”
 
Jeg sitter på isbaren Valentino ved Paseo Marítimo, med stranden og sjøen på den andre siden og kikker på statuen av Nuestra Señora del Carmen, Virgen del Carmen, med en kopp café con leche og en agua con gas. Noe svar på mitt spørsmål venter jeg vel egentlig ikke, men dagen er fin, sola passe varm, vinden mild og behagelig, og jeg er i det filosofisk hjørnet. Da hører jeg bølgene hviske til meg.
 
”Hvem er du som spør? Kjenner du ikke Vår Dronning?”
 
Så må jeg fortelle, da, at jeg er en enkel nordmann fra et protestantisk land som bare har sju helgener, og at den yngste er St. Torfinn, som døde i 1285. Noen særlig oppmerksomhet er det ingen av dem som får. Det er dårlig med statuer av dem og ingen av dem bæres noen gang rundt i gatene. Noen årlig sommerdukkert slik Dronningen får her i Los Boliches, er det absolutt ikke snakk om.
 
”Los Boliches sier du? Vet du ikke hvor stort Vår Dronnings rike er? Hun er ikke bare beskytter av Los Boliches, hun beskytter mennesker i mange byer og land, ikke bare i Spania. Ikke minst i Sør-Amerika finnes det mange land som hører inn under hennes varetekt.”
 
Jeg gjør korsets tegn, skjønt jeg mener jo at jeg ikke tror på Gud. Men jeg kjenner på meg at jeg skal gi uttrykk for ydmykhet og respekt. ”Hva hjelper hun dem med, borgerne i hennes rike?” spør jeg. ”Hva skyldes håpet, hva skyldes takknemligheten?”
 
”Hun våker over de sjøfarende og over fiskerne når de ferdes på havet,” hvisker bølgene til meg. ”Du kan be henne om å hjelpe dine kjære når de er i nød eller takke henne når de er vel i havn.”
 
”Hjelper hun alltid?” spør jeg, og hører et sukk fra bølgene idet de trekker seg ut. ”Ja, det gjør hun. Men hun gir ikke alltid den hjelp du håper på. Ikke alle kommer tilbake. Men Nuestra Señora Carmen er også Jesu mor, Maria. Hun er Guds mor. For noen er deres tid ute. Da hjelper hun dem over, hun hører deres ord og tanker og bringer dem videre til Gud. På den måten kan de få nåde og evig frelse.”
 
En Mercedes cabriolet kommer langsomt kjørende og parkerer like i nærheten. Ut stiger en mann, går bort til trappen som fører opp til statuen av den grønne damen og går rolig opp de få trinnene. Han legger en bukett med hvite liljer ved hennes føtter og gjør korsets tegn. Så står han helt stille med hendene foldet en liten stund, fordypet i noe. Tanker kanskje, eller snarere følelser?
 
”Hvorfor er han der?” spør jeg bølgene. ”Han ser ikke ut som en mann som trenger hjelp til noe som helst, tvert imot. Han ser ut som om han har erfart mye og har mestret alt til nå.”
 
”Det er mye som skjuler seg i dypet,” suser det fra bølgene, som nå kommer inn igjen.
Juryen om bidraget
Toppkarakterer for en fremragende idé til løsning på oppgaven. Godt sett! Velformulert, kort og presist, men likevel underholdende og lærerikt. Her merker man virkelig nordmenns møte med en viktig del av spansk kultur, uten å ta med klisjefylte beskrivelser av tyrefekting, flamenco og påskeprosesjoner. Teksten skildrer en nordmann som sitter nede ved stranden i Fuengirola og kikker på den store, grønne statuen av Nuestra Señora del Carmen. Et originalt grep der teksten bl.a. består av en dialog mellom nordmannen som er ateist(?) og bølgene som hvisker til ham og forklarer guds mening/syn? En filosofisk tekst som gir inspirasjon til tankene!
 
skrivekonkurranse-forfatter
 
Når teksten går sin egen vei
 
– Jeg syns det er veldig spennende å leve seg inn i en situasjon på en sånn måte at teksten går sin egen vei.
Slik forklarer 1. premie-vinneren i skrivekonkurransen, Stein Winther, hva det betyr for ham å uttrykke seg skriftlig.
Forut for skriveprosessen går det alltid med tid til grubling for å finne en idé, en rød tråd å spille på. Det er den delen som krever mest tankearbeid, forklarer Stein:
– Hvis jeg får den på plass, kommer jeg ofte i en stemning der det ene leder til det andre. Da er det ikke konkret tenking som fører framover, men lytting etter følelser eller stemninger. Det gir meg en stor glede dersom dette fører fram til en tekst jeg er stolt av og fornøyd med. Sånn som med vinnerteksten min!
 
Fascinert av Spania og det spanske
Stein Winther er født i Oslo i 1943, men vokste opp i småbyen Svelvik, to mil utenfor Drammen. Han er gift med Beate, og når de er i Norge, kaller de Drammen for hjemstedet. Stein er opptatt av Spania og spansk språk og kultur og mener Spanias plass i europeisk historie er stor og viktig.
– Dessuten er jo spansk språk mye større enn for eksempel fransk og italiensk. Det er jo dette språket som snakkes i det meste av Sør-Amerika og blant 25 prosent av befolkningen i USA, sier Stein. Hans første møte med Spania skjedde som charterturist, først til Mallorca, så til Kanariøyene.
– Men dette var korte opphold, sier han. Nå oppholder Stein og Beate seg over mye lengre tid i Spania. Basen er Los Boliches i Fuengirola.
 
– En utfordring
– Skrivekonkurransen ble en utfordring. Jeg ville teste hva jeg kunne få til innen denne typen sjanger. Min kone, Beate, har utgitt flere bøker og har skrevet forskjellige andre ting. Jeg har alltid syntes at jeg uttrykker meg bedre skriftlig enn muntlig og hadde lyst til å prøve meg i ”fiction”-sjangeren. Så jeg meldte meg på et skrivekurs med Kjersti Wold på Rauland, skrev en del i den forbindelsen, og så tok Beate og jeg initiativet til å starte skrivegruppa i Norsk Forening. Dermed ble skrivekonkurransen en naturlig fortsettelse, forklarer Stein Winther.
 
Spansk hverdagsreligiøsitet
– Hva var det du ville fortelle med ditt bidrag til konkurransen?
– Jeg har lenge vært fascinert av det jeg oppfatter som spansk hverdagsreligiøsitet. Jeg vet at den samme utviklingen i retning av sekularisering foregår i Spania så vel som i andre europeiske land. Men samtidig ser vi så mange tradisjonelle spor som har historiske røtter. Religionen har historisk sett spilt en enorm rolle her i Spania. Hvor dypt stikker den religiøse følelsen? Hva er skuebrød?
 
Lærebokforfatter
Stein er ingen fersking når det gjelder skriving, men på et helt annet område enn fiksjon og prosa. Han er nemlig lærebokforfatter i matematikk og medforfatter i 30–40 lærebøker eller fagbøker.
– Jeg har også skrevet masse formelle brev, lagt fram notater og så videre i jobbsammenheng. Men i skrivegruppa vår skriver jeg tekster av en helt annen type. Der har jeg ingen stor produksjon og heller ikke så lang erfaring.
– Du vant 1. premien i konkurransen, er det en spore for deg til å skrive mer?
Jeg er først og fremst glad for at teksten min har fått så god mottakelse. Den viktigste drivkraften utenfor meg selv, er skrivegruppa vår og de flotte tekstene vi deler der. Men – blir det en konkurranse neste år, ser jeg ikke bort fra at jeg prøver meg en gang til!
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.