16. januar, 2015  |  Skrevet av Beate Abraham-Nilsen, Clinica NorMed

Hud og sol

helse-sol
 
Hei Beate
 
Min mann har i de senere årene utviklet noen tørre, lyserosa områder i pannen.  Det klør ikke, men det forsvinner heller ikke til tross for bruk av fuktighetskrem.  Er dette noe vi bør se videre inn på? Kan dette være hudkreft?
 
Hilsen Anne-Kari
 


Hei Anne-Kari!
 
Tusen takk for din henvendelse vedrørende din mann. Hud er et aktuelt tema for oss nordmenn her i Spania. Vår skandinaviske og lyse hudtype og den sterke solen, er dessverre ingen god kombinasjon. Ofte får jeg pasienter som har vært uforsiktige i solen. Når det er sagt, så vil jeg berolige deg med at du mest sannsynlig beskriver noe som kalles aktinisk keratose. Dette er ufarlig, men kan være et forstadium til hudkreft, så jeg vil anbefale ham å få dette undersøkt av lege, og eventuelt ta en biopsi. Etter min mening bør dette behandles riktig fra tidlig stadium.
Hudkreft er den vanligste typen kreft i dag.  Den deles hovedsakelig deles i tre hovedtyper; basalcellecarcinom, plateepitelcellecarcinom og føflekkreft.
 
Det høres mest sannsynlig ut som om din mann har aktinisk keratose. Dette er ofte en liten lyserosa, ru, og overfladisk hudlesjon som ikke forsvinner. Den dukker ofte opp i solutsatte områder som på issen, pannen, øreflipper eller kinn.  Aktiniske keratose kan på sikt utvikle seg til plateepitelcarcinom (PEC). PEC er en hudkreft utadgående fra plateepitelcellene. Den øker med alder og soleksponering. Denne hudforandringen kan metastasere, og vi betegner den derfor som den farligste av den ”snille” typen”.
 
Basalcellecarcinom (BCC) er en hudkreft utadgående fra basalcellene. Den sees ofte som et kronisk sår i huden. Det ansees som ”snill” da den ikke sprer seg, den vokser kun lokalt.
 
Føflekkreft kan man få hvor som helst på huden, og her bør vi følge ABCDE-regelen for å oppdage forandringer tidligst mulig. Ved dette mener jeg at du skal se på føflekken din å se på om den er Asymmetrisk, Border (begrensning), Color (farge), Diameter (over 5 mm) og Evolution (utvikling). En rund, velavgrenset, ensfarget, liten og ikke voksende føflekk, er som regel en snill føflekk.

Behandlingen av hudkreft kommer an på hvilken forandring du har, den kan behandles med alt fra kremer til kirurgi og stråling. Dette vil legen informere deg nærmere om.
Det er mye usikkerhet rund hudkreft, og mitt beste råd er å være flink til å forebygge; solkremen bør være ny av året og helst over 20 SPF, bruk gjerne hodeplagg dersom du har lite hår, og unngå den verste solsteiken midt på dagen.   
Og er du i noen som helst i tvil om din hud; se etter forandringer og få det undersøkt av lege. Jo tidligere en oppdager og behandler, jo bedre er prognosene.
 
Jeg ønsker dere lykke til!
 
Beste ønsker;
Beate.
Annonse
Annonse

Siste nytt

Vinterværet kommer tilbake

Coronaviruset fortsetter å spre seg

Toppen nås først i april

De internasjonale feria-dagene avlyses

Coronaviruset fortsatt ikke under kontroll

Costa del Sol godt forberedt mot coronaviruset

Annonse

Les også

Spania stenger

Skrevet av Det Norske Magasinet

Costa del Sol er godt forberedt

Vinterværet kommer tilbake

6 gode tips for et trygt og behagelig hjemmekontor

Coronaviruset fortsetter å spre seg

Toppen nås først i april

De internasjonale feria-dagene avlyses

Annonse

Les også

Vinterværet kommer tilbake

Skrevet av Det Norske Magasinet

Coronaviruset fortsetter å spre seg

Skrevet av Det Norske Magasinet

Andalucía godt forberedt i kampen mot corona

Skrevet av Det Norske Magasinet

Málaga C.F.-legenden Joaquín Peiró er død

Skrevet av Det Norske Magasinet

Safranduftende vafler - en norsk-spansk fusjon

Skrevet av Sara Laine

Utflukt til Mazagón med besøk i El Rocío og Las Marismas del Odiel

Skrevet av Else Byskov, fotos av Erik Gadegaard og Else Byskov

Jesus hodeduk i Oviedo

Skrevet av Jette Christiansen

Veras Veranda: Sjokolade/Oreo Jordbærkake

Skrevet av Natalina Atalanta Bramsted
Annonse
Annonse