Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fra Solkysten til ekstremsport under Polarsirkelen

Fra Solkysten til ekstremsport under Polarsirkelen

hundeslaede
En hobby som gir mye erfaring
”Å reise til Norge har blitt en hobby for meg. Jeg ble hektet. Jeg nyter det enormt mye, og det jeg har spesialisert meg på får jeg brukt i Norge, det eksisterer nesten ikke i Spania,” forklarer Jorge. Det hele startet i 2009 da Jorge deltok i Pirenas-hundesledeløpet i Nord-Spania. Der ble han kjent med noen som fortalte ham om Femundløpet pê Røros. Han deltok der første gang i 2012. Han deltar også i to løp i Spania og ett i Sverige hvert år. Jorge Luque, eller George som han kalles i Norge, liker ê være med pê løpene for å kunne hjelpe til. Når han er i Norge på hundes¬ledeløpene jobber han som veterinær for hundene som kon¬kurrerer. Hans oppgave er ê sjekke helsen til hver enkelt hund før kon¬kurransen, i løpet av, og etter løpet. Under løpene må hundene innom et ”checkpoint”. Veterinærene venter til alle hundene har kommet innom checkpointet for å bli sjekket, sê drar de videre til neste der alle hundene blir sjekket igjen. Hundene blir sjekket hver 70-100 km, avhengig av hvilket løp det er. Jorge Luque sjekker hundens fysiske tilstand, muskler, hjerte, ledd, puls, respirasjon, om de er hydrert, respirasjonsfrekvens, osv. Han sover nesten ikke de dagene han jobber som veterinær ved hundesledeløpene. Det er en eks-tremsport med ekstremvær og Jorge Luque går alltid ned 3-4 kilo-gram kilo under løpene. Veterinærene jobber i lag og med to stykker sammen. ”Det er svært viktig at jeg som dyrlege under hele løpet er 100 prosent konsentrert om hundenes velvære og helse, ellers kan det gê fryktelig galt,” forklarer han.
 
Den spanske hverdagen
Resten av året bruker Jorge Luque og hans hustru tiden på de tre dyrlegeklinikkene Dogo Azul som paret har i henholdsvis Marbella, Calahonda og Elviria. Jorge jobber for det meste i Calahona og i Elviria, men han jobber også på Hospital Animal Bluecare som ligger i Mijas Costa. Han forteller at en stor del av klientene pê klinikken i Elviria er norske. Jorge er fra Granada, men tok stu¬diet i veterinærmedisin pê fakultetet for veterinærmedisin i Córdoba. Han utførte praksisen i Málaga og åpnet sin første dyre-klinikk i Calahonda i 1992. Han har diplom i akupunktur, rehabilitering og kiropraktikk. Og han har spesialisert seg på dyresport. Det ble en hel sammensetning av alle spesialiseringene han har, pluss veterinærmedisin, som gjorde at han endte med å spesialisere seg innenfor hundesport. Jorge Luque gir ogsê foredrag om sports¬medisin, samt står for flere kurs. Pê dyreklinikkene jobber Jorge for å forebygge og behandle syk¬dommer hos dyr. På klinikken tilbys konsultasjoner, kirurgi og diverse analyser. Også rehabilitering, diagnostisering med akupunktur, kiropraktisk massasje, laserbehand-ling ved sår og betennelse. Jorge forteller at rundt 70 prosent av dyrene som behandles, er hunder, mens rundt 30 prosent er katter. Tross sin store kjærlighet til hundesledeløp, har Jorge likevel ikke noen trekkhund, men derimot en mini-schnauzer. På fritiden driver Jorge med terrengsykling og sykkelløp.
Stor forkjærlighet for hunder
”Jeg elsker ê jobbe med hunder. Både på klinikkene og ved hunde-sledeløpene der det ikke bare er snakk om konkurranseaspektet, det er også snakk om et eventyr. Alle tar godt vare på hundene, samtidig som hundekjørerne fullt ut stoler på hundene sine“, forteller Jorge og fortsetter: ”En god hundekjører vinner hvis han eller hun er systematisk og or¬ganisert. Når de kommer inn til checkpoint og har system og rutine på å mate hundene, legge ut gress til hundene, bytte sokkene til hundene, osv., får de mer tid til ê hvile før de går videre. Ogsê hundene trives med og elsker ê løpe. De er bygd for den type kon¬kurranse og de jobber ekstra bra i 20 til 30 minusgrader“.
Sør-Spania kontra det kalde nord
Flere ting har overrasket Jorge Luque pê reisene til det kalde nord. ”Jeg har aldri opplevd slik kulde før. Det ê stê stille og fê sterk kuling rett i ansiktet er så kaldt”. Derfor har han lært seg ê kle seg godt med ullundertøy, ullsokker og gode vinterstøvler. ”Hundesledeløpene kalles ikke eks¬tremsport for ingenting. Det er kuldegrader, været forandrer seg hele tiden sammen med vinden”, smiler Jorge Luque mens han grøsser ved tanken pê den eks¬treme kulden. Jorge har også prøvd seg på slede med hunder én gang. På Røros dro han ut med en venn til en hundekennel en dag. Så fikk han prøve hundekjøring. Her så han nordlys. Det var en av de mest fantastiske opplevelsene han har hatt i sitt liv.
Jorge Luques drøm er å være med på verdens lengste hundesledeløp.
Jorge Luque synes dessuten godt om norsk mat som elg med poteter og saus, samt laks. Og så har han også smakt hval. Og så kunne han godt tenke seg å bo en lenger pe¬riode i Norge, særlig når det er sesong for hundesledeløp. Resten av året ville han i sê fall tilbringe i Spania. Han har likevel vansker med ê venne seg av med flere spanske skikker slik som å gi et kyss pê hvert kinn slik man gjør i Spania. Og sê synes han at prisene i Norge er forferdelig høye i forhold til i Spania. Likevel er landskapet og naturen i Norge utrolig flott. Spesielt når det er sol og snø.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.