Månedsmagasinet på Costa del Sol
På østersorgie i livlige Cádiz
catedral cadiz s568843.jpg 1306973099
Innbyggerne i den sjarmerende havnebyen Cádiz er glade i fisk og fest. En mengde folkefester og et stort karneval setter rytmen i byen som også har historiske severdigheter og havutsikt på programmet.
 
Det er masser av liv under banantrærne på Plazuela de la Cruz de la Verdad y del Mentidero i Cádiz. Duene kurrer, tenåringene henger i små grupper, og på en benk sitter to kortbeinte koner og har en høylytt prat, mens mannen ved siden av dem vipper litt med skoene og bryter in med et enstavelsesord av og til. Plutselig dukker et orkester opp midt på plassen. Med trompeten i front fyller trioen plassen med høye og glade toner som minner mest av alt om sirkusmusikk.

Cádiz er en levende havneby, men den viser seg å være ekstra livlig denne januarsøndagen. Først på ettermiddagen virker det som om alle byens innbyggere – alt fra småbarn i barnevogner til bestemødre med stokk – har kommet ut på gaten. De nyter solen og mesker seg med ferske østers dyppet med sitron, drikker kjølige øl og tørr, lys sherry. På byens mange hyggelige plasser er det både plutselige oppbud av musikk og boder med østers, sjøanemoner og annen ferske sjømat. Køene foran bodene vokser parallelt med lydnivået i gatene, og på et par timer har stemningen utviklet seg til en regulær fest.
 
Både-unge-og-ældre-er-på-gaden
 
Frityrstekt akvarium
Det viser seg å være en god forklaring på det enorme oppbudet av østers, mennesker og musikk. Innbyggerne i Cádiz feirer nemlig at det er akkurat én måned til den offisielle startdatoen for byens store, tradisjonsrike karneval som er kjent i hele Spania – og utenfor landets grenser. Men den gastronomiske byfest i dag heter Ostionada – oppkalt etter de svært populære østersene; ostiones.
Det er ikke bare i forbindelse med østersfesten at innbyggerne i Cádiz ynder å sette tennene i alt godt fra havet. Overalt i byen serverer restauranter og tapasbarer fersk fisk fra Atlanterhavet som bruser rett på den andre siden av byens festningsmurer. Frityrstekt fisk og skalldyr er populært, og i et vindu ser det ut til at kokken bare har fylt et akvarium – og dets innhold – med kokende olje. Det «frityrstekte akvarium» ser ikke spesielt appetittvennlig, men er kanskje svært kjennetegnende for den lokale matkulturen: Ferske råvarer, enkel tilberedning, masser av olje og ikke så mange dikkedarer.
 
Europas eldste
Hvis man ikke besøker byen akkurat under østersfesten, karnevalet eller under en av årets mange andre folkefester, er det fortsatt både stemning og severdigheter å finne i denne sjarmerende havnebyen som regnes som Europas eldste, fortsatt eksisterende by.
Cádiz ble ifølge historiebøkene grunnlagt av fønikerne for 3.000 år siden. Det merker man likevel ikke noe til når man begir seg rundt i byen i dag. Til gjengjeld rommer byens gater og plasser mange fine historiske bygninger og severdigheter av litt nyere dato. Det er særlig mange historiske bygninger fra 1700- og 1800-tallet som gjør seg bemerket i gatebildet.
Det henger sammen med at Cádiz fra begynnelsen av 1700-tallet ivaretok handelen over havet med de daværende spanske koloniene, og det førte strømmer av penger til byen som blant annet ble omsatt til murstein i form av fornemme palasser og prangende kirker. De fine bygningene fra den gylne perioden teller blant annet rådhuset på Plaza de San Juan de Dios og det tidligere kvinnehospital Hospital de Mujeres.
Men det er også en opplevelse bare å gå rundt i byens hyggelige gater og beundre de mindre prangende og mere vanlige eldre husene som rommer fine detaljer i form av smijernbalkonger, mønstre i murverket og nisjer med statuer. Hvis man vandrer rundt på måfå, kan man ikke unngå på et tidspunkt å ende med utsikt til Atlanterhavet. Cádiz ligger nemlig på en halvøy som kun er forbundet til fastlandet med en smal hals, og en slentretur med utsikt til hav og gamle festningsmurer hører også til blant fornøyelsene.
 
2
 
Se byen fra sjøsiden
Lyset strømmer inn i den store, lyse katedralen som er full av søyler og vakker stukkatur under takhvelvingene. Helhetsinntrykket blir dessverre forstyrret av nett som er satt opp for å forhindre at puss og kalk faller ned i hodet på de besøkende. Det tok mer enn 100 år å ferdigstille byggingen av den flotte kirken dom stod ferdig i 1838. Kirkerommet er enkelt og vakkert, og i krypten ligger byens biskoper, samt det berømte bysbarnet, komponisten Manuel de Falla, begravet.
Cádiz’ imponerende katedral troner rett ut mot havnekaien, og den 52 meter høye kuppelen og de to tårnene er et peilemerke for dem som ankommer byen fra sjøsiden. Og selv om det i dag er mulig å ankomme Cádiz med både bus, bil og tog, kan det anbefales å se byen fra et fergedekk. For eksempel kan man benytte en rask og billig ferje fra El Puerto de Santa María som er en annen interessant by i området.
 

Årets gang i Cádiz

Fra østersfest i januar over karnevalet i februar til internasjonal folklorefestival i juli og spansk musikkfestival i november. I tillegg kommer en rekke helgenfester som både inneholder religiøse og mer folkelige elementer. Det er begivenheter på gater og plasser året rundt i Cádiz.
Les mer om arrangementene på http://www.spain.info/en/que-quieres/agenda/fiestas/cadiz/fiestas_de_carnaval.html og http://www.andalucia.com/festival/monthlyguide.htm.
 
Seiltur til sherrybyen
Bare en halvtimes seilas fra det sentrale Cádiz ligger El Puerto de Santa María som er en av byene i sherrydistriktet. Den hyggelige byen rommer derfor en håndfull bodegaer i form av kombinerte lagerbygninger og besøkssentra der man kan få omvisning og bli klokere på sherryens mangfoldighet og naturligvis få en liten smaksprøve – eller flere. Det er hyggelig å slentre rundt i byens gågater og snuse inn stemningen. Turen med hurtigbåten koster 2,65 euro per vei.
Finn informasjon om avgangstidene på http://siu.cmtbc.es/en/horarios_lineas_tabla.php?linea=15
Av Laura Kjestrup Nielsen. Foto: Morten Herlev

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.