Månedsmagasinet på Costa del Sol
image1-6 774x351
 
I denne serien følger vi i fotsporene til spanjoler som har suksess i utlandet og som har hatt mot til å rive opp røttene. Det er mennesker som bryter med normen og som, på tross av krise, arbeidsløshet og manglende språkkunnskaper, valgte å ta spranget og skape seg egne muligheter.

 
Leni Rico: «Mitt største øyeblikk var å spille inn «Knight of Cups» med Antonio Banderas og Christian Bale».
For tre og et halvt år siden bestemte spanske Leni Rico seg for å skifte ut livet i Mjias med en tilværelse i filmbyen Los Angeles for å følge sitt skuespillerhjerte. Hun har nå slått til og er så smått på vei mot stjernene, selv om det fortsatt må kjempes hardt for å få de store kontraktene i hus. Hun er internasjonal skuespiller utenpå, men andalusier på innsiden, og hjemlengselen melder seg stadig når festen er slutt, og tankene flyr mot sørspanske strender og familien.

Leni Ricos liv er i dag svært annerledes enn da hun hadde hverdagen sin i Mijas og Marbella der hun henholdsvis bodde og arbeidet. I drøyt fem år solgte hun luksusbiler som f.eks. Mercedes Benz, men da søsteren introduserte henne for kunst- og skuespillerskolen ESAME, fant hun sin virkelige pasjon.

«Jeg begynte å studere ‘model acting’ der vi arbeidet med både skuespill, å ‘filme’ foran kameraet, teater, dans, posering, sang, nærkamp, makeup, og jeg kunne ikke stanse. Deretter fikk jeg flere hovedroller i kortfilmer her i Spania, f.eks. i La Debutante som vant en pris i en konkurranse. Jeg fikk noen mindre roller i Málaga hos en produsent fra Nigeria, og på en ferie til Miami fikk jeg en rolle i en såpeopera kalt ‘Eva Luna’, og jeg endte med å være der i to en halv måned.»
 
Drømmen om L.A. begynte
Filmopptakene i Miami vakte for alvor ånden hos den vakre skuespillerinnen med det lysemørke håret og de grønne øynene, og tilbake i Spania bestemte hun seg for at hennes framtid skulle være i L.A. Seks måneder senere flyttet hun. Men å ta spranget var ikke uten omkostninger.
«Jeg elsker min familie svært høyt og savner dem helt vilt. Jeg snakker med dem hver dag på Whatsapp, og min mor er min beste venninne og største støtte. Jeg forlot Spania fordi jeg hadde store forventninger og håp om fremtiden, og prisen jeg betalte var å forlate mitt vante liv, mine venner, alle mine ting og mitt hjem i Mijas – jeg skulle begynne forfra. Men ikke på noe tidspunkt har jeg angret på min beslutning.»
Kalenderen i L.A. er fylt opp med møter, photoshoots og kjendisfester, og hun er alltid på jobb fordi networking er det som gir de rette kontaktene for å komme seg frem i Hollywood. Det er en konkurranseorientert verden, og derfor kan den også være tøff og ikke minst være svært langt fra det rolige Andalucia.
«Det finnes mange mennesker som lyver og snakker for mye, ofte om ting de ikke vet noe om, og mange prøver å ‘bruke deg til selv å komme seg frem, men når man kjenner spillets regler, så er stedet også helt fantastisk. Det er mange events og fester hjemme hos folk der det er muligheter for å bli kjent med interessante mennesker. Nesten alle her er skuespillere, filmprodusenter, sangere, dansere eller forfattere, og det skaper en spesiell stemning å være et sted der det er så mye talent.»
Troen på egne evner, målrettethet og de riktige kontaktene bragte henne dermed til den andre siden av kloden der hun etter opplæring i drama og intensivt engelskundervisning fikk sin første rolle som paparazzi i filmen «Snapshot».
 
Et tilbakeblikk på fortiden og fedrelandet
For Leni Rico har rampelyset og det å opptre alltid vært en del av hennes liv. Helt fra barnsben av fant hun seg godt til rette i modell- og konkurranseverdenen, og hun har hele 11 år som profesjonell basketballspiller, og tittelen «Champion of Spain», med i bagasjen. Ved siden av den harde sporten, jobbet hun som modell i hjembyen Linares ved Jaén og vant konkurransen «Miss Simpatia y Segunda Dama de Honor en Miss Linares», men fordi tiden var inne til å velge utdannelse, bestemte hun seg for Granada og utdannelsen Tourism Management – og det skulle vise seg å være en klok beslutning.
«Studiet krevde at man kunne språk, så jeg lærte både engelsk og tysk, noe som i dag har vist seg svært nyttig. Derefter arbeidet jeg 13 år i Marbella, ofte på internasjonale kontorer, noe som styrket mine engelskkunnskaper, men det var først da jeg kom til L.A. at jeg lærte det skikkelig. Her tok jeg seks måneders engelskundervisning for også å lære den amerikanske aksenten.»
Leni Rico kunne dermed engelsk helt fra ungdomsårene av – noe hun mener flere spanjoler burde ha fokus på.
«Det er et problem at du ikke kan engelsk hvis du f.eks. vil til utlandet eller må arbeide der det er mange turister. Og jeg tror det er nødvendig at man lærer andre språk for å øke jobbmulighetene og kommunikasjonen generelt i landet.»
Hun er selv blitt oppdratt med den forståelsen at muligheter er noe man selv skaper, og at man ikke bør være redd for å kaste seg ut i noe nytt. Derfor flyttet hun også hjemmefra i en alder av 18 år og har ikke bodd hjemme siden. På mange områder skiller Leni Rico seg ut fra den alminnelige spanjol, og fra tidlig alder begynte hun å drømme stort.
«Som små blir vi oppdratt til å frykte fremmede steder, og generelt eksisterer det en oppfatning av at det man kjenner er mer verdt enn det ukjente. Det handler selvfølgelig også om hvem man er som person og hvilke vilkår man lever under, men mentalt ligger den måten å se verden på svært langt fra min.»
På tross av at Leni Rico i dag lever det livet som hun for drøyt 10 år siden bare drømte om, er det likevel også aspekter ved hennes fedreland, og særlig Andalusia, som hun savner veldig mye. Særlig det at selv om folk ikke har mye, så gleder de seg over det de har, vekker lengslen frem i henne.
«Folk er glade, og dagene fylles av samværet med familien, vennene, å dyrke sport, spise tapas eller danse, og vi pleier å si: Det er ikke viktig hva du har eller ikke har, det som er viktig er at du har det morsomt.»
Den livsinnstillingen har hun tatt med seg til L.A. Der det å være spanjol også har hatt betydning for hennes karriere, både negativt og positivt.
 
Fremtidens filmstjerne i Hollywood
I tillegg til Leni Ricos første Hollywood-film, Snapshot, har hun inntil videre medvirket i tre amerikanske filmer: «Mobster» (2013), «For the Birds» (2014) og hennes hittil største scoop «Knight of Cups» (2015), hvor hun arbeidet sammen med kjempestjerner som Antonio Banderas og Christian Bale.
«Det var mitt livs største øyeblikk. Det var kjempemorsomt og en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg følte meg tilfredsstilt gjennom arbeidet og følte at mine anstrengelser endelig begynte å gi resultater.»
Hennes spanske bakgrunn har i den sammenhengen både vært en fordel og en ulempe. Hun blir ansett for å være eksotisk og spennende fordi mange mennesker i USA ser mot Europa med beundrende øyne, men hennes spanske aksent spente i begynnelsen ben på henne når hun søkte jobber.
«Filmprodusentene ønsker ofte en nøytral eller meksikansk aksent, og det er ingen tvil om at jeg nok aldri kommer til å spille amerikaner, men jeg tror nå også gjerne at de liker det eksotiske i min aksent, så det går litt begge veier.»
Leni Rico har da også kalenderen godt fylt opp i år og i 2016 der hun blant annet skal medvirke i kommende filmer som «City Limits» av den spirende produsenten Isaac Caad, «Fifty» av Cecil Chambers og «Who Killed Jimmy Gumdrops» av Johnny Williams. Dessuten ligger det noen spennende oppgaver forut som hun dessverre ikke kan røpe.
Selv om Leni Rico er på vei mot toppen i L.A., minnes hun ofte sine yndlingssteder i Andalucia som hun alltid besøker når hun er hjemme på visitt.
«Jeg elsker Mijas Pueblo, utsikten til havet, roen som hviler over stedet, de små gatene med urtepottene og eselkjerrene som gjør det til noe helt spesielt å komme hit. Jeg går turer ved Puerto Banús, rett ved båtene og på Fuengirolas strandpromenade som lyses opp om kvelden. Jeg elsker alle de små strandbarene i Málaga, og ikke minst lysfesten La Luna Mora de Guaro i september – det er noe magisk over å se landsbyene bli opplyst av de mange stearinlysene.»
Leni Rico er kommet seg til Hollywood ved å tørre å ta spranget ut i det ukjente og ved å gå andre veier – og hvis hun skal gi et råd videre til de mange unge spanjolene som i dag står uten jobb, er det;
«Finn din virkelige pasjon, vær alltid profesjonell med det du gjør, vær modig, forlat komfortsonen og grip enhver mulighet som byr seg. Det er du som må skape mulighetene og ikke være avhengig av at andre gir deg et arbeid. Alt er mulig.»
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.